Till innehåll på sidan

Utredningen om den kommunala kompetensen och kommunal samverkan

Skriftlig fråga 2006/07:868 av Green, Monica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-15
Anmäld
2007-03-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-03-28
Besvarad
2007-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga

2006/07:868 Utredningen om den kommunala kompetensen och kommunal samverkan

av Monica Green (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Frågor om den kommunala kompetensen och kommunal samverkan utreds för närvarande och resultatet ska presenteras den 31 augusti.

Det är uppenbart att den borgerliga regeringen och statsrådet på flera punkter har en annan politisk inriktning än de direktiv som utredaren givits och som man arbetar efter i dagsläget.

Utredningsdirektiven handlar om att underlätta för kommuner att bedriva näringsverksamhet och om kommunal samverkan. Den nya regeringens inriktning är att privata intressen med vinstsyfte ska ta över så mycket som möjligt av kommunal verksamhet och därför behövs inte heller kommunal samverkan. Jag anser att det därmed finns stor risk att utredningsarbetet pågår bara för skrivbordslådan.

Min fråga är om statsrådet Mats Odell avser att ge utredaren förändrade direktiv och förlängd utredningstid.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:868 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 28 mars

Svar på fråga

2006/07:868 Utredningen om den kommunala kompetensen och kommunal samverkan

Statsrådet Mats Odell

Monica Green har frågat mig om jag avser att ge utredaren för Kommunala kompetensutredningen (dir. 2006:47) förändrade direktiv och förlängd utredningstid.

Utifrån direktivens utformning och information från utredningen har jag hittills inte funnit anledning att föreslå några förändringar i direktiven. Utredningens uppdrag innefattar frågor som jag anser är mycket angelägna att få utredda och belysta. Det är här viktigt att framhålla att uppdraget inte går ut på att underlätta för kommuner eller landsting att själva bedriva näringsverksamhet.

I uppdraget ingår bland annat att utforma generella riktlinjer för undantag från självkostnads- och lokaliseringsprinciperna vilket hittills har saknats. Motiven till de undantag som tidigare gjorts har varit olika och någon samordning av undantagen finns inte. Det är därför viktigt att utforma tydliga riktlinjer för hur man ska förhålla sig till dessa principer. Det är inte fråga om någon allmän uppluckring av lokaliseringsprincipen. En annan del i uppdraget är att utredaren ska sammanställa erfarenheter av kommunal samverkan och utvärdera olika samverkansformer. Detta är något som behövs eftersom det saknas en samlad kunskap om den kommunala samverkan som pågår i landets kommuner och landsting. Utredaren ska också utvärdera behovet och konsekvenser av vissa utökade möjligheter till samverkan.

Slutsatsen att kommunal samverkan inte skulle behövas om privata företag i större utsträckning tar över kommunal verksamhet delar jag inte. Kommunal samverkan är viktig och ibland även nödvändig för kommuner och landsting och kan bli aktuell i all kommunal verksamhet. Behovet av kommunal samverkan är alltså inte begränsat på det sätt som antyds i frågan.

Vad gäller utredningstiden har utredningen efter egen ansökan beviljats förlängd tid med en månad. Utredningsuppdraget ska med andra ord redovisas senast den 30 september 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.