Till innehåll på sidan

utredningen I god tro - samhället och nyandligheten

Skriftlig fråga 2003/04:669 av Heinemann, andre vice talman Kerstin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-02
Anmäld
2004-02-03
Besvarad
2004-02-11
Svar anmält
2004-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga 2003/04:669

av andre vice talman Kerstin Heinemann (fp) till socialminister Lars Engqvist om utredningen I god tro @ samhället och nyandligheten

I maj 1996 beslutade riksdagen om ett tillkännagivande till regeringen om behovet av en utredning om hur andlig kränkning med dess hälsomässiga följder ska kunna förebyggas och åtgärdas samt hur människor som utsatts för sådan kränkning ska kunna få hjälp.

Utredningen tillsattes 1997 och kom med sitt betänkande 1998. I den finns en rad förslag till åtgärder, till exempel inrättandet av ett kunskapscenter för livsåskådnings- och trosfrågor samt kort- och långsiktiga insatser för barn i slutna samfund.

Mot bakgrund av den senaste tidens händelser vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att realisera utredningens förslag?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:669 besvarad av

den 11 februari

Svar på fråga 2003/04:669 om utredningen I god tro @ samhället och nyandligheten

Statsrådet Berit Andnor

Kerstin Heinemann har frågat Lars Engqvist vilka åtgärder han avser att vidta för att realisera förslagen i utredningen I god tro @ samhället och nyandligheten (1998:113). Arbetet på Socialdepartementet är organiserat så att det är jag som ska svara på frågan.

I utredningen I god tro fördes bland annat ett förslag fram om att inrätta ett särskilt kunskapscentrum för livsåskådnings- och trosfrågor och att en ny straffbestämmelse skulle införas som straffbelägger otillbörlig påverkan. Regeringen och riksdagen beslutade i budgetpropositionen för 2001, att bland annat mot bakgrund av remissinstansernas yttranden, inte gå vidare med de förslag som lades fram i utredningen.

Händelserna i Knutby är mycket tragiska och det är viktigt att samhället ställer upp med alla nödvändiga resurser för att hjälpa de personer som drabbats. Händelserna föranleder emellertid inte regeringen att ändra ståndpunkt när det gäller betänkandet I god tro.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.