Till innehåll på sidan

Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner

Skriftlig fråga 2017/18:879 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-27
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverige har ett av världens mest rättssäkra asylsystem. Asylprocessen präglas av en individuell prövning av den enskildes skyddsskäl med rätt att överklaga i upp till två instanser. Det skänker legitimitet till enskilda beslut. Den som får ett positivt besked på sin asylansökan ska ges en möjlighet att stanna i Sverige. Ett negativt besked innebär samtidigt en skyldighet att lämna landet.

I dag uppskattas 50 000 personer leva utan tillstånd i Sverige, och Migrationsverket bedömer att upp emot 55 000 personer väntas motsätta sig beslut om utvisning på fyra år. Av dessa väntas över 40 000 människor gå under jorden för att undanhålla sig utvisning. Fler människor som vistas här utan tillstånd måste nu återvända till sina hemländer. Det förutsätter fler verkställda utvisningar och att polisen ges i uppdrag att genomföra fler inre utlänningskontroller.

Ett av regeringens förslag för ett ökat återvändande framgår av lagrådsremissen Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner. Förslaget innebär att arbetsplatsinspektioner ska begränsas till branscher där det har bedömts att det finns en särskild risk för anställningar av personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige.

Av lagrådsremissen framgår att endast 100–200 personer utan tillstånd påträffas i polisens kontroller varje år. Dessutom är antalet inre utlänningskontroller lågt jämfört med tidigare år. Statistiken är dessutom bristfällig, och polisen uppger att den innehåller felkällor.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilken effekt anser statsrådet och regeringen att förslagen i lagrådsremissen Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner kommer att ha på återvändandet givet det stora antalet människor som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:879 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)




Svar på fråga 2017/18:879 av Johan Forssell (M)
Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner

Johan Forssell har frågat mig vilken effekt jag och regeringen anser att förslagen i lagrådsremissen Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner kommer att ha på återvändandet givet det stora antalet människor som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd.

Regeringens förslag innebär att Polismyndigheten får utökade möjligheter att genomföra inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare inte utnyttjar personer som inte får vistas i Sverige.

Förslaget att utöka möjligheterna för Polismyndigheten att genomföra inspektioner på arbetsplatser kan förväntas resultera i fler upptäckter av oseriösa arbetsgivare som bryter mot förbudet att anställa personer som inte har rätt att vistas eller arbeta i Sverige. På sikt bör de utökade möjligheterna till arbetsplatsinspektioner leda till att arbetsgivare vidtar de kontrollåtgärder som ska genomföras innan anställning och att antalet anställningar i strid med utlänningslagens bestämmelser därmed minskar.

Förslaget kommer sannolikt också att innebära att fler personer som saknar rätt att vistas i Sverige påträffas och att Polismyndighetens arbete med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut därmed underlättas. Förslaget kan även leda till att Polismyndigheten uppmärksammar fler fall där arbetsgivare utnyttjar personer som är utsatta för människohandel.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Stockholm den 7 mars 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.