Svar på fråga 2020/21:1110 av Eric Westroth (SD)
Utlåningen till redan skuldsatta
Eric Westroth har frågat statsrådet Per Bolund hur regeringen och statsrådet ser på de förslag som UC har lämnat, och om regeringen kommer att återkomma med skarpa förslag till riksdagen på någon eller några av dessa punkter.
Frågan har överlämnats till mig.
Regeringen tar frågan om överskuldsättning på stort allvar. Regeringen har därför tagit en rad initiativ under de senaste åren, initiativ som både omfattar ändringar i lagstiftning, uppdrag till myndigheterna och andra stödjande och förebyggande åtgärder. Så har t.ex. ränte- och kostnadstak införts för s.k. högkostnadskrediter och skuldsaneringslagen har ändrats för att göra det lättare att ansöka om och få skuldsanering beviljad. Flera uppdrag har getts till Konsumentverket, varav ett så sent som i våras om att analysera marknaden för konsumentkrediter och riskerna för överskuldsättning. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Finansinspektionen och Kronofogdemyndigheten och redovisas i mars 2021.
Europeiska kommissionen har aviserat ett förslag till reviderat konsumentkreditdirektiv under första halvåret 2021, vilket gör att det kan bli aktuellt med ändringar i konsumentkreditlagen.
Jämlikhetskommissionen har i sitt betänkande berört frågan om absolut preskription.
När det gäller privatekonomi i skolan gjorde utbildningsministern i en interpellation nyligen bedömningen att området privatekonomi och konsumtion är tydligt framskrivet i kursplanen för hem- och konsumentkunskap, både i den befintliga kursplanen och än tydligare i den reviderade kursplanen som gäller från och med den 1 juli 2021. I både grundskolan och gymnasieskolan är dessutom privatekonomi en del av ämnet samhällskunskap.
Sammanfattningsvis är problematiken med överskuldsättning således en fråga som regeringen aktivt arbetar och kommer fortsätta att arbeta med.
Stockholm den 4 januari 2021
Lena Micko