Utbyggnad av delsträckor av E45

Skriftlig fråga 2009/10:956 av Jonsson, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-07-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-07-23
Besvarad
2010-08-05
Svar anmält
2010-08-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga

2009/10:956 Utbyggnad av delsträckor av E45

av Peter Jonsson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Regeringen har gett löftet om en utbyggnad av E45 till motorvägsstandard mellan Göteborg och Trollhättan.

Nu har det dock visat sig att man med en utbyggnad av E45 inte menar hela sträckan utan enbart delar av vägen. Hela projektet Bana väg i väst omfattar såväl E45 som dubbelspåret mellan Göteborg och Trollhättan. Projektet var en tung del som den förra regeringen beslutade om.

Den nuvarande regeringen säger sig göra den största infrastruktursatsningen någonsin men det saknas tydligen finansiering till att bygga en ny bro vid Torpa och en trafikplats vid Göta. Detta innebär att E45 kommer att få rejäla flaskhalsar vid dessa områden samtidigt som man riskerar att hindra den regionala tillväxten i området.

Min fråga till statsrådet är därför vilka initiativ hon tänker ta för att förhindra att tillväxten i området halkar efter på grund av att utlovade infrastrukturprojekt uteblir.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:956 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 5 augusti

Svar på fråga

2009/10:956 Utbyggnad av delsträckor av E45

Statsrådet Åsa Torstensson

Peter Jonsson har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att förhindra att tillväxten i området halkar efter på grund av att utlovade infrastrukturprojekt uteblir.

Att E45 skulle byggas ut på den aktuella sträckan beslutades hösten 2004 av den tidigare regeringen, som reserverade 1 745 miljoner kronor för utbyggnaden av E45 mellan Älvängen och Trollhättan. Beslutet innebar samtidigt att 13 andra vägprojekt i hela landet prioriterades bort.

Det visade sig rätt snart efter den tidigare regeringens beslut att 1 745 miljoner kronor inte var tillräckligt med pengar för utbyggnaden. Dåvarande Vägverket har därför i sitt fortsatta planerings- och projekteringsarbete utgått från en enklare och billigare utformning genom Göta och vid Torpabron. I den närtidssatsning för infrastrukturen som regeringen presenterade hösten 2008 avsattes ytterligare 700 miljoner kronor till utbyggnaden av E45 mellan Älvängen och Trollhättan. Detta gjordes för att hantera den risk för 2–3 års förseningar i projektet som förelåg på grund av alltför liten budget.

Riksdagen beslutade efter regeringens förslag hösten 2008 att 417 miljarder kronor ska avsättas för infrastrukturåtgärder under perioden 2010–2021. Trafikverken har utifrån de givna ekonomiska ramarna utarbetat ett förslag till nationell plan för transportsystemet som de lämnat till regeringen.

Länen har utarbetat förslag till länsplaner för regional transportinfrastruktur. Regeringen har i den processen säkerställt att länen sammantaget fått mer pengar, jämfört med planerna för 2004–2015. Regeringen har dessutom angett att länen i sina prioriteringar ska utgå från ett länsöverskridande och nationellt perspektiv, vilket innebär att de ska överväga investeringar i bland annat det nationella stamvägnätet.

Några ytterligare investeringar i E45 mellan Göteborg och Trollhättan, utöver det som tidigare beslutats, ingick inte i trafikverkens förslag eller i förslaget till länsplan.

Regeringen beslutade den 29 mars 2010 att fastställa den nationella planen för transportsystemet 2010–2021. Av beslutet framgår att insatser om ca 61 miljarder kronor kommer att genomföras i Västra Götaland, varav ca 51 miljarder kronor under planperioden. Insatserna kommer bland annat att ge bättre förutsättningar för kollektivtrafik och regionförstoring i Västsverige samt effektivisera nationella och internationella godsflöden. Beslutet innebär inte några ändrade förutsättningar för utbyggnaden av E45 mellan Göteborg och Trollhättan och därmed inte heller att några utlovade infrastrukturprojekt uteblir.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.