Till innehåll på sidan

Utbildning för statsanställda för att stärka antikorruptionsarbetet

Skriftlig fråga 2018/19:349 av Per-Arne Håkansson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-04
Överlämnad
2019-03-05
Anmäld
2019-03-06
Svarsdatum
2019-03-13
Sista svarsdatum
2019-03-13
Besvarad
2019-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Att arbeta i statlig och offentlig förvaltning ställer särskilda krav på integritet och trovärdighet. Utbildning och fortbildning är avgörande ingredienser för att bekämpa och motverka korruption. Det handlar om tillit till och ansvar för vårt samhälle.

I ett tillkännagivande från konstitutionsutskottet förra våren underströk riksdagen behovet av att införa introduktionsutbildning för statsanställda i syfte att öka kunskapen och insikten i fråga om de särskilda villkor som gäller för representanter för staten.

En sådan utbildning kan rusta de anställda för ett än mer effektivt antikorruptionsarbete på våra myndigheter. Inte bara introduktion utan också fortbildning är viktigt att framhålla.

Även om Sverige, i de rankningar som ofta sker på området i ett internationellt perspektiv, har ett samhällssystem med högt förtroende, så gäller det att hela tiden arbeta framåtsyftande.

Den öppenhet och offentlighetsprincip som är och under lång tid har varit och är en viktig del av vårt samhällssystem är av stor vikt. Antikorruption handlar inte alltid om glasklara situationer utan det kan finnas gråzoner, och därför är medvetenhet och att försöka ligga steget före av vikt.

Varje enskild som är i statens tjänst eller företräder det offentliga har en viktig uppgift i detta arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur avser statsrådet att gå vidare utifrån riksdagens tillkännagivande för att stärka statligt anställda företrädare i arbetet kring antikorruption?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:349 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019/00796/ESA

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:349 av Per-Arne Håkansson (S) Utbildning för statsanställda för att stärka antikorruptionsarbetet

Per-Arne Håkansson har frågat hur jag avser att gå vidare utifrån riksdagens tillkännagivande för att stärka statligt anställda företrädare i arbetet kring antikorruption.

Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att stärka förtroendet för staten. År 2017 fick Statskontoret i uppgift att främja och samordna arbetet för en god förvaltningskultur i staten, där ledarskapets betydelse och rollen som statstjänsteman ska vara i fokus. Statskontoret presenterade i december 2017 rapporten Ett stärkt ledarskap mot korruption och andra oegentligheter i statsförvaltningen (Statskontoret 2017:111), med utarbetade riktlinjer för hur statliga myndigheter kan arbeta för att underlätta för anställda, uppdrags-tagare, leverantörer eller kunder som vill meddela misstankar om oegentlig-heter. Statskontoret har, efter uppdrag från regeringen i mars 2017, skapat ett statligt nätverk mot korruption. Inom nätverket deltar ca 230 myndig-heter i en kompetenshöjande process för lärande och erfarenhetsutbyte. Statskontoret har vidare bl.a. gett ut publikationerna En visselblåsarfunktion – överväganden och praktiska råd och En kultur mot korruption.

Regeringen har också beslutat om ändringar i förordningen om intern styrning och kontroll som förtydligar att processen för intern styrning och kontroll ska förebygga att verksamheten utsätts för korruption, otillbörlig påverkan bedrägeri och andra oegentligheter. Dessa regler trädde i kraft den 1 januari 2019.

Beredning pågår nu inom Regeringskansliet av riksdagens tillkännagivande till regeringen om att införa en introduktionsutbildning för statsanställda. Alla statsanställda ska ha goda kunskaper om den gemensamma statliga värdegrunden och de grundläggande rättsprinciper och regelverk som gäller.

Den fråga som Håkansson tar upp är en mycket viktig fråga för tilliten till staten och dess anställda. Det handlar ytterst om legitimiteten och allmän-hetens förtroende för den statliga förvaltningen.

Stockholm den 12 mars 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.