Utbildning av it-forensiker

Skriftlig fråga 2018/19:956 av Hans Hoff (S)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-09-04
Överlämnad
2019-09-05
Anmäld
2019-09-10
Svarsdatum
2019-09-11
Sista svarsdatum
2019-09-11
Besvarad
2019-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Den 2 september meddelade polisen att Nationellt forensiskt centrum (NFC), som har sitt huvudkontor i Linköping och i dag även finns i Malmö, Stockholm och Göteborg, nu även ska få kontor i Uppsala, Umeå, Sundsvall, Borås, Kristianstad, Växjö, Örebro och Halmstad. Det är en mycket välkommen satsning som kommer att hjälpa polisen att klara upp fler brott.

Samhället utvecklas i rask takt mot mer och mer av digitalisering och digitala lösningar. Det gäller också brottsbekämpningen. Bedrägerier på internet är en av de snabbast växande brottstyperna. Även andra typer av brott ger dock digitala spår, vilket ger polisen nya möjligheter att utreda brott. Vem kommunicerade mordoffret med via elektroniska kanaler före mordet? Befann sig den misstänktes mobiltelefon på brottsplatsen vid tillfället? Det är exempel på frågor som den nya tekniken kan ge svar på.

I dag försenas och försvåras sådana utredningar dock av bristen på kriminaltekniker med specialkunskaper inom it, så kallade it-forensiker. Behoven har växt snabbare än utbudet. Det utbildas helt enkelt för få it-forensiker för att möta framtidens behov. Med utbyggnaden av NFC så växer det behovet rimligen ytterligare.

Den enda treåriga, renodlade utbildningen för it-forensiker finns i Halmstad. Till de 50 platser som utbildningen erbjuder fanns det 600 sökande i år. Med tanke på det stora behovet så vore en enkel lösning att bygga ut utbildningen vid Halmstads högskola med fler platser. Det vore också en logisk förstärkning av förläggningen av NFC till Halmstad.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser statsrådet att bygga ut utbildningen av it-forensiker för att möta de stora behoven?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:956 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)




Svar på fråga 2018/19:956 av Hans Hoff (S)

Hans Hoff har frågat mig om jag avser att bygga ut utbildningen av it-forensiker för att möta de stora behoven. Jag delar Hans Hoffs oro för bristen på it-forensiker.

Utbildningsutbudet vid universitet och högskolor ska svara mot studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov. Regeringen tillför anslag för utbildning både på grundnivå och på avancerad nivå. Det är sedan lärosätena som svarar för dimensioneringen av utbildningen. Lärosätena ska i samverkan med berörda aktörer diskutera brister och önskemål. Jag ser det som betydelsefullt att dialog förs så att vi i samhället får utbildningar som är efterfrågade både av studenter och arbetsmarknaden.

Högskolan i Halmstad har fått ökade anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Sedan 2015 har anslagen ökat med 31 miljoner kronor.

Regeringen har även genomfört riktade satsningar för att motverka bristen på personal inom bland annat vård, skola och ingenjörsyrken. Vårändringsbudgeten för 2019 innebar att utbyggnaden av högskolan fortsatte och en satsning under 2019 på över 100 miljoner kronor vilket beräknas motsvara över tusen helårsstudenter.

Regeringen kommer återkomma angående framtida prioriteringar rörande högskolan i den kommande budgetpropositionen.

Stockholm den 11 september 2019

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.