USA och tortyr

Skriftlig fråga 2007/08:758 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-13
Anmäld
2008-02-14
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga

2007/08:758 USA och tortyr

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

FN:s tortyrkonvention från 1984 syftar till att förhindra tortyr och skapa ett system av garantier för att den som utför eller utfört tortyr bestraffas. En definition av vad tortyr innefattar finns i artikel 1 i FN:s tortyrkonvention. Enligt denna är tortyr varje handling som genom allvarlig smärta eller svårt fysiskt eller psykiskt lidande tillfogas en annan person. Handlingen ska utföras av eller på uppdrag av en person som företräder staten och i ett visst syfte, till exempel för att framtvinga en bekännelse. I enlighet med artikel 17 i FN:s tortyrkonvention har en kommitté, FN:s tortyrkommitté, upprättats. Kommitténs uppgift är att granska staternas tillämpning av konventionens regler. Konventionsstaterna ska regelbundet rapportera till kommittén om de åtgärder som gjorts och görs för att genomföra konventionen. Efter en genomgång av rapporten träffar kommittén företrädare från den aktuella regeringen för att ställa frågor och be om klargöranden. När kommittén avslutat sin granskning lämnar den kommentarer till och rekommendationer om den enskilda statens tillämpning av konventionen, så kallade concluding observations and recommendations.

CIA, som är ett statligt organ i USA, är underställt den amerikanska regeringen, ansvarig minister är John Michael McConnel, director of National Intelligence. CIA-chefen Michael Hayden har i senatens underrättelseutskott erkänt att USA:s agenter använt waterboarding, skendränkning, mot terrorfångar. Men det har bara förekommit tre gånger, försvarar han sig. Skendränkning torde vara tortyr och detta har utförts på den amerikanska regeringens uppdrag.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta i FN med anledning av att USA gjort sig skyldigt till tortyr?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:758 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:758 USA och tortyr

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta i FN med anledning av att USA gjort sig skyldig till tortyr.

Regeringen ser mycket allvarligt på uppgifterna från CIA om att amerikansk personal tidigare använt så kallad skendränkning vid förhör. Metoden måste anses strida mot 1984 års FN-konvention mot tortyr. Jag välkomnar de pågående ansträngningarna i den amerikanska kongressen att tydligt lagfästa ett förbud mot skendränkning och vissa andra förhörsmetoder.

EU tar årligen initiativ i FN:s generalförsamling till en resolution mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Såväl EU som Sverige har i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna tydligt understrukit vikten av respekt för de mänskliga rättigheterna i kampen mot terrorismen. En kamp som vi ju ytterst för i syfte att försvara och bevara våra öppna, rättighetsbaserade och demokratiska samhällen. Såväl EU som Sverige kommer fortsatt, med emfas, att framföra dessa ståndpunkter i relevanta multilaterala sammanhang.

Regeringen för en löpande dialog med USA om terrorismrelaterade frågor. Dialogen förs både bilateralt och via EU. I de regelbundna mötena mellan amerikanska UD:s rättschef och hans EU-kolleger har EU och Sverige understrukit att behandlingen av frihetsberövade ska ske med respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive förbudet mot tortyr. Regeringen kommer att påtala för USA att metoder i strid med FN-konventionen mot tortyr inte kan accepteras, och att användandet av sådana metoder inte får återupptas.

Nyligen överlämnade regeringen skrivelsen Nationellt ansvar och internationellt engagemang – En nationell strategi för att möta hotet från terrorismen till riksdagen. En utgångspunkt för strategin är att kampen mot terrorism måste bedrivas med full respekt för folkrätten, inklusive de mänskliga rättigheterna och rättssäkerheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.