Urholkning av läkemedelsförmån

Skriftlig fråga 2013/14:568 av Eva Sonidsson (S)

Eva Sonidsson (S)

till Socialminister Göran Hägglund (KD)

 

Läkemedelsnätverket NEPI har granskat omläggningen av apoteken och visar i sin sammanställning att flera läkemedel riskerar att hamna utanför förmånssystemet. För patienterna innebär det att de kommer att få betala mer för läkemedel som p-piller och läkemedel mot bakterieinfektioner och allergier. I januari var det 400 000 patienter som hämtade ut läkemedel utan subvention från apoteken. Det kostade dem sammanlagt 128 miljoner kronor.

En anledning till att läkemedlen hamnar utanför subventionssystemet är att tillverkarna vill kunna ta ett högre pris och därför själva beslutat att medicinen inte ska ingå i systemet. En annan anledning är att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har gjort en bedömning att medicinen inte är lika effektiv för begärt pris.

En patient kan inte heller byta ut läkemedlet som ligger utanför förmånen mot en billigare kopia, utan tvingas alltså betala ett högre pris för det. De läkare som skriver ut recepten till patienterna saknar ofta kontroll på vilka läkemedel som ingår i förmånen, och kan därmed inte heller veta vilket pris patienten får betala.

Avser socialministern att vidta några åtgärder för att sätta stopp för urholkningen av läkemedelsförmånen?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Överlämnad: 2014-04-10 Inlämnad: 2014-04-10 Sista svarsdatum: 2014-04-16 Besvarad: 2014-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga