Uppsalapolisen

Skriftlig fråga 1999/2000:41 av Ahlstedt, Rigmor (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-05
Anmäld
1999-10-12
Besvarad
1999-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 oktober

Fråga 1999/2000:41

av Rigmor Ahlstedt (c) till justitieminister Laila Freivalds om Uppsalapolisen

197 poliser och civilanställda vid polisen i Uppsala län går i dag ut i en gemensam annons i UNT (Uppsala Nya Tidning) och söker nytt arbete.

Halva poliskåren i en gemensam aktion. De uppger öppet att det råder kaos inom polisorganisationen i länet. Facket stöder aktionen.

Det har länge rått missnöje inom kåren och nu tycks gränsen vara nådd.

Aktionen är unik i svensk polishistoria och är en allvarlig kritik dels mot polisledningen men även mot närpolisreformen. Det tycks vara den som ligger i botten för missnöjet.

En aktion av detta slag och av denna yrkeskår är en mycket allvarlig händelse för hela samhället. Den måste vi ta på allvar. Poliskåren skall ju vara garant för trygghet och rättssäkerhet i samhället. De måste själva ha en bra arbetssituation för att kunna fullgöra sina arbetsuppgifter.

Jag vill med anledning av det inträffade fråga vad justitieministern utifrån sitt ansvarsområde inom svenskt rättsväsende ämnar vidta för åtgärder med anledning av det inträffade hos poliskåren i Uppsala län.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:41 besvarad av

den 13 oktober

Svar på fråga 1999/2000:41 om Uppsalapolisen

Justitieminister Laila Freivalds

Rigmor Ahlstedt har frågat vad jag ämnar vidta för åtgärder med anledning av att 197 anställda vid Polismyndigheten i Uppsala sökt nytt arbete i en gemensam annons i Uppsala Nya Tidning.

Jag uppfattar annonsen som en protest mot i första hand den av polisstyrelsen beslutade nya närpolisorganisationen.

Närpolisreformen är beslutad i demokratisk ordning. Det är Rikspolisstyrelsen som ansvarar för att reformen genomförs. De enskilda myndigheterna inom rättsväsendet är ansvariga för sin verksamhet. Polismyndigheten i Uppsala län ansvarar således för att polisverksamheten där bedrivs ändamålsenligt och på ett effektivt sätt bl.a. med beaktande av kraven på en god arbetsmiljö på samma sätt som för arbetsgivare i allmänhet.

Jag instämmer i att den här typen av händelser är allvarliga. Ansvaret för att identifiera och bedöma de bakomliggande orsakerna ligger på den lokala polisledningen. Det är också polisledningen som måste ta ställning till vilka åtgärder som kan komma i fråga. Jag har också noterat att det redan pågår diskussioner mellan polisledningen och de fackliga organisationerna i ärendet.

I budgetpropositionen som nyligen överlämnades till riksdagen har regeringen utförligt redovisat och bedömt läget inom polisväsendet. Jag finner inte nu att händelsen i Uppsala län påverkar bedömningarna som gjorts i propositionen. Jag kommer att noga följa den fortsatta utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.