Upprättelse efter folkmordet mot armenier

Skriftlig fråga 2018/19:575 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 24 april förknippas för många assyrier, armenier, greker och andra kristna med startskottet för Osmanska rikets folkmord mot kristna. I dag hålls därför många minnesceremonier runt om i landet för att hedra minnet av de miljontals människor som mördades, varav flera har en koppling till de över tvåhundratusen svenskar som har assyrisk, armenisk och grekisk bakgrund.

Trots att riksdagen 2010 beslutade att rikta ett tillkännagivande om ett erkännande av folkmordet och trots att Socialdemokraterna, som vann valet 2014 (och 2018), lovat att driva fram ett erkännande har fortfarande inget erkännande av folkmordet skett från regeringen. Mot bakgrund av vad vi sett till följd av Islamiska statens fruktansvärda härjningar blir vi påminda om vilka fasor som kan vänta civila om de befinner sig i fel område vid fel tillfälle och tillhör fel folkgrupp.

Den 19 april antog det libyska ministerrådet en resolution som erkände 1915 års utrotning av ottomanska armenier som folkmord. Landet bidrog därmed med det trettionde erkännandet från det internationella samfundet. Under ett möte med Armeniens Irakambassadör måndagen den 15 april sa ordföranden i Iraks nationella religiösa råd, Sheikh Yusuf al-Nasri, att Turkiet måste be om ursäkt för "det omänskliga brott som begåtts i Ottomanska riket". I och med detta valde Iraks främsta muslimska andliga ledare att officiellt uppmana Turkiet att be om ursäkt för folkmordet.

Ett erkännande av folkmordet kommer inte att ändra vad som skett. Det innebär däremot någon form av upprättelse för offren av folkmordet och för dem som stått offren nära. Det är för mig fullkomligt oförståeligt att Sverige inte kan gå lika långt som dessa länder.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Varför erkänner inte regeringen, likt länder som Libyen, att ett folkmord har skett, och avser regeringen att i likhet med Iraks andliga ledare begära en officiell ursäkt för detta brott från Turkiet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-04-24 Överlämnad: 2019-04-25 Anmäld: 2019-04-26 Svarsdatum: 2019-05-02 Sista svarsdatum: 2019-05-08
Svar på skriftlig fråga