Upphandlingsregler för att främja avknoppning

Skriftlig fråga 2007/08:1348 av Gerdau, Mats (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-12
Anmäld
2008-06-12
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juni

Fråga

2007/08:1348 Upphandlingsregler för att främja avknoppning

av Mats Gerdau (m)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Regeringen har tydligt deklarerat att den vill främja avknoppning av skolor och annan kommunal verksamhet. Jag tycker att det är en bra ambition från regeringens sida. I ett pressmeddelande från oktober 2007 sägs att ”regeringen har för avsikt att anpassa eller komplettera upphandlingsreglerna till de speciella omständigheter som råder inom offentlig sektor för att underlätta avknoppning”.

Nyligen kom en rapport där Statskontoret hävdar att det finns juridiska komplikationer med de avknoppningar som genomförts i Sverige under 20 års tid. Trots att intresset från personalens sida för att knoppa av skolor och förskolor är mycket stort – Skolverket fick in över 50 sådana ansökningar förra året – så har arbetet i praktiken avstannat. Det finns därför ett stort behov av de nya upphandlingsregler som regeringen aviserat.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet när han avser att ta initiativ till förslag om nya upphandlingsregler som främjar avknoppning.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1348 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1348 Upphandlingsregler för att främja avknoppning

Statsrådet Mats Odell

Mats Gerdau har frågat mig när jag avser att ta initiativ till förslag om nya upphandlingsregler som främjar avknoppning.

Regeringen vill precis som frågeställaren se en större mångfald av utförare inom den offentligt finansierade välfärden. Det är regeringens uppfattning att med fler utförare ökar möjligheten till verksamhetsutveckling. Ett sätt att uppnå sådan mångfald är att anställda inom en offentligt driven verksamhet får ta över och driva den vidare på egen hand.

Det är först viktigt att konstatera att så kallad avknoppning inte alltid innebär att upphandlingsreglerna blir tillämpliga. Inom exempelvis skolans område är utrymmet för entreprenader mycket begränsat. Inom en rad verksamheter kan dock kommuner och landsting sluta entreprenadavtal om driften med en annan utförare. I dessa fall blir upphandlingsreglerna tillämpliga. Det är inte möjligt att inför ett upphandlingsförfarande garantera att en viss utförare, exempelvis en tidigare anställd som har tagit över en verksamhet, tilldelas ett kontrakt. Upphandlingskommittén föreslog i sitt slutbetänkande (SOU 2001:31) att upphandlande enheter ska kunna tilldela kontrakt till anställda eller en juridisk person som ägs av anställda utan föregående upphandlingsförfarande. Sedan det förslaget lades fram har domar från EG-domstolen tyvärr visat att en sådan bestämmelse inte är förenlig med EG-rätten. Överlåtelse av kontrakt är endast möjligt då en så kallad inhouse-situation föreligger. Vid avknoppning är det dock uteslutet eftersom en sådan situation utesluter bolag som till en del är privatägda.

Det finns dock förslag under beredning i Regeringskansliet som rör valfrihet i offentligt finansierad verksamhet och upphandling. Frittvalutredningen föreslår i sitt slutbetänkande (SOU 2008:15) att en lag om valfrihetssystem införs. Lagen är avsedd att fungera som ett alternativ till LOU för de kommuner och landsting som vill överlåta valet av utförare av vård- och omsorgstjänster till invånaren. I övrigt ser jag nu ingen anledning att ta ytterligare initiativ i den här frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.