Uppgifter om krigsförbrytelser

Skriftlig fråga 2005/06:876 av Ohly, Lars (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-26
Anmäld
2006-01-26
Besvarad
2006-02-01
Svar anmält
2006-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 januari

Fråga 2005/06:876 av Lars Ohly (v) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Uppgifter om krigsförbrytelser

För närvarande befinner sig en pluton från 138:e motorskyttebrigaden från Leningrads militärområde i norra Sverige för samövning med svensk militär. Brigaden och enskilda medlemmar av brigaden har anklagats för grova övergrepp och krigsförbrytelser i Tjetjenien. Såväl den danska organisationen Stöttekommittén för Tjetjenien som Svenska Helsingforskommittén har krävt att den svenska regeringen måste agera på de uppgifter om krigsförbrytelser som framkommit.

Svenska myndigheter har en skyldighet att enligt 22 kap. 6 § brottsbalken agera i frågan; detta kräver dock medverkan från regeringen.

För att åtal ska kunna väckas krävs beslut om åtalsförordnande från regeringen.

Min fråga till försvarsminister Leni Björklund är:

Avser ministern att agera i frågan om de uppgifter om krigsförbrytelser som framkommit?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:876 besvarad av

den 1 februari

Svar på fråga 2005/06:876 om uppgifter om krigsförbrytelser

Försvarsminister Leni Björklund

Lars Ohly har frågat mig om jag avser att agera i frågan om de uppgifter om krigsförbrytelser som framkommit i samband med den svensk-ryska samövningen Snöflingan.

Det är riktigt att delar av 138:e motorskyttebrigaden har varit stationerad i Tjetjenien. Ingen av de ryska soldater som deltog i övningen har emellertid tjänstgjort i Tjetjenien. Samtliga är i åldern 20@22 år och har just genomfört sin värnplikt och valt att bli kontraktsanställda soldater.

Svenska Helsingforskommittén har till riksåklagaren lämnat in en anmälan mot generallöjtnant Vjatjeslav Sucharev som besökte övningen. Härefter har den internationella åklagarkammaren i Uppsala beslutat att inte inleda förundersökning, då åklagarkammaren ansett att det föreligger formella hinder för lagföring av det anmälda brottet.

Regeringen ser mycket allvarligt på den typ av brott som Helsingforskommittén anmält till riksåklagaren. Regeringens uppfattning är att personer som begår krigsförbrytelser, tortyr och brott mot mänskligheten måste straffas för sina gärningar. Sverige verkar för att i olika sammanhang motverka straffrihet för dessa brott. Vid de internationella övningar som Sverige deltar i förutsätts självklart att personer som är anklagade för dessa brott inte deltar. Detta gäller inte minst de övningar som sker på svenskt territorium.

Mot bakgrund av internationella åklagarkammarens beslut ser jag ingen anledning att agera vidare i det här fallet. Jag skulle dock vilja orientera om att anklagelsen mot generallöjtnant Sucharev bygger på att han i egenskap av ställföreträdande chef för Leningrads militärområde var ansvarig för sina underlydandes agerande. Enligt de uppgifter jag har fått var dock brigaden under sin tjänstgöring i Tjetjenien inte underställd Sucharev.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.