Uppföljning av stöd till arbetsgivare

Skriftlig fråga 2012/13:163 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-29
Anmäld
2012-11-30
Besvarad
2012-12-05
Svar anmält
2012-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga

2012/13:163 Uppföljning av stöd till arbetsgivare

av Roger Haddad (FP)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Arbetsförmedlingen har på regeringens uppdrag möjlighet att genom olika typer av ersättningar underlätta för arbetssökande unga och vuxna att komma ut i arbetslivet. Nystartsjobb, instegsjobb och lönebidrag är exempel på statliga subventioner som arbetsgivaren får för att erbjuda personer en plats i verksamheter som på sikt kan gå över till en ordinarie anställning.

I flera av dessa program kan ersättningen uppgå till 80 procent av lönen. Det är viktigt att regeringen motarbetar och förebygger missbruk av subventioner. Även om det är viktigt att enskilda kommer ut på såväl offentliga som privata arbetsplatser är det också väsentligt att statens stöd på sikt leder till att fler övergår i en egen försörjning. Det långsiktiga målet måste vara en ordinarie anställning för personer som i dag uppbär lönebidrag.

Det finns en risk att enskilda slussas mellan arbetsgivare och arbetsförmedling. Trots aktiva åtgärder från staten finns det enskilda som upplever att det är svårt att få en fast anställning.

Mot bakgrund av detta och vikten av att regeringen följer upp effektiviteten i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna är min fråga till arbetsmarknadsministern följande:

Vilka åtgärder har arbetsmarknadsministern vidtagit, och vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta, för att följa upp effekten av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:163 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 5 december

Svar på fråga

2012/13:163 Uppföljning av stöd till arbetsgivare

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder som jag har vidtagit och vilka åtgärder jag avser att vidta för att följa upp effekterna av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna.

Regeringen satsar stora resurser på aktiv arbetsmarknadspolitik och jag delar Roger Haddads åsikt att det är viktigt att kontinuerligt följa upp vad insatserna leder till.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) finns till just för att utvärdera effekter av politiken. Förutom bredare frågeställningar om arbetsmarknadens funktionssätt går man med regelbundenhet igenom de arbetsmarknadspolitiska programmen för att studera vilken effekter de ger både för individ och samhälle. Som exempel vill jag nämna IFAU:s rapport Leder nystartsjobben till högre sysselsättning? (2012:6). Rapporten Sysselsättningseffekter av arbetspraktik kommer att publiceras före årets slut. Även aspekter som missbruk av stöd, dödvikt och undanträngning av andra arbetstillfällen behandlas i IFAU:s rapporter.

Jag vill också nämna att Arbetsförmedlingen i en offentlig rapport årligen beskriver alla arbetsmarknadspolitiska program; vem som deltar, vad man gör efter programslut och vad programmen kostar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.