Till innehåll på sidan

Uppföljning av MSB:s förslag om stärkt samhällsskydd och förbättrad krisberedskap

Skriftlig fråga 2017/18:1588 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-07-25
Överlämnad
2018-07-25
Sista svarsdatum
2018-08-08
Anmäld
2018-08-09
Svarsdatum
2018-08-16
Besvarad
2018-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan 2009 finns den så kallade Hagadeklarationen på plats om hur det nordiska samarbetet kan fördjupas inom samhällsskydd och beredskap.

2014 lade MSB fram en grundligare studie - som tagits fram tillsammans med relevanta myndigheter i de övriga nordiska länderna - kring olika områden där samverkan skulle kunna koncentreras.

I rapporten föreslogs att det bildas en nordisk expertgrupp för värdlandsstöd på myndighetsnivå, för utbyte av erfarenheter och stärkt samordning mellan länderna. Ytterligare ett förslag var att samordna utvecklingen av funktioner för värdlandsstöd i respektive land, bl.a. genom samarbete kring viss utbildning. Att i större omfattning integrera värdlandsstöd och den nordiska förmågan att ge och ta emot stöd i övningar lyfts också fram som en viktig åtgärd, liksom att tillvarata erfarenheterna från övningsverksamheten.

Andra åtgärder som rapporten pekar på är att fördjupa samarbetet och skapa nätverk mellan vakthavande-/TiB-funktioner vid de nordiska myndigheterna med ansvar för samhällsskydd och beredskap. Tillsammans med en vidareutveckling av samarbetet kring samlade lägesbilder bedöms detta kunna öka möjligheterna till ett snabbt och behovsstyrt stöd mellan länderna. En möjlig åtgärd inom logistik är att samordna kartläggningar av s.k. Points of Entry. När det gäller rättsliga frågor föreslår rapporten en fortsatt diskussion kring behov och utformning av ett breddat avtalsunderlag för det bredare samhällsskydd- och beredskapsområdet, för att säkerställa att detta täcker relevanta situationer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka förslag har regeringen gått vidare med av dem som MSB presenterade för fyra år sedan i en rapport om fördjupat samarbete inom ramen för Hagadeklarationen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1588 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/

03821

Justitiedepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1588 av Hans Wallmark (M)
Uppföljning av MSB:s förslag om stärkt samhällsskydd och förbättrad krisberedskap

Hans Wallmark har frågat mig om vilka förslag som regeringen har gått vidare med av dem som MSB presenterade för fyra år sedan i en rapport om fördjupat samarbete inom ramen för Hagadeklarationen.

Regeringen beslutade den 10 oktober 2013 om att uppdra åt MSB att analysera och redovisa hur de praktiska förutsättningarna för stöd mellan de nordiska staterna vid kriser och allvarliga händelser i fredstid kan utvecklas på grundval av den nordiska solidaritetsförklaringen och nationella åtgärder till följd av europeiska riktlinjer för värdlandsstöd. Syftet var att redovisningen skulle kunna användas som underlag för fortsatta överläggningar om utveckling av det nordiska samarbetet på krisberedskapsområdet vid ett kommande ministermöte 2014.

I underlaget som redovisades den 28 april 2014 finns inga konkreta förslag på åtgärder från regeringen. Framförallt behandlas frågan om hur arbetet fortsättningsvis bör bedrivas på myndighetsnivå. Vid mötet i maj 2014 enades de nordiska länderna om att förmågan till stöd mellan länderna ska stärkas genom en fortsatt samordnad utveckling av förmågan till värdlandsstöd och genom att stärka förmågan till att genomföra samordnade räddningsinsatser. Samarbetet har därefter fortsatt såväl mellan de nordiska myndigheterna som på politisk nivå.

Utvecklingen har bland annat handlat om att förbättra möjligheter för att kunna ge och ta emot stöd inom Norden, att utveckla samarbetet kring analys av gränsöverskridande risker och de nordiska ländernas förmåga att hantera dem och att utnyttja existerande ramar för informationsutbyte.

I november 2016 beslutade regeringen om att bemyndiga MSB att ingå ett samarbetsavtal med norska Direktoratet för nödkommunikation (DNK) för att sammankoppla Sveriges Rakelsystem med Norges Nödnett. För att ytterligare förbättra kommunikationen inom Norden har regeringen i maj 2017 bemyndigat MSB att förhandla nödvändiga avtal med finska Erillisverkot för att möjliggöra kommunikation mellan Rakel och det finska kommunikationssystemet Virve. Sammankopplingen av kommunikationssystemen syftar till en effektivare kommunikation över nationsgränserna i samband med olyckor, kriser och andra händelser.

Vikten av ett välfungerande nordiskt samarbete har blivit tydligt särskilt under denna varma sommar. Genom det nordiska räddningstjänstsamarbetet Nordred har Sverige fått hjälp av Finland, Norge och Danmark i arbetet med att bekämpa skogsbränderna i landet.

Stockholm den 16 augusti 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.