uppföljning av maxtaxan

Skriftlig fråga 2001/02:505 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-10
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga 2001/02:505

av Maria Larsson (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om uppföljning av maxtaxan

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att följa upp konsekvenserna av maxtaxan. Uppföljningen avser såväl kvalitetsaspekter, efterfrågan av barnomsorg som effekter för kommunernas ekonomi. Uppföljningen ska pågå under en femårsperiod.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till skolminister Ingegerd Wärnersson:

Avser statsrådet föreslå förändringar kontinuerligt under uppföljningsperioden eller först när de fem åren är till ända?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:505 besvarad av

den 16 januari

Svar på fråga 2001/02:505 om uppföljning av maxtaxan

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Maria Larsson har frågat om jag avser att föreslå förändringar under uppföljningsperioden av maxtaxans införande eller om jag avser att vänta till Skolverkets uppföljningsuppdrag har slutredovisats.

Statens skolverk har, i enlighet med vad som anges i propositionen om maxtaxa och allmän förskola m.m. (prop. 1999/2000:129) fått regeringens uppdrag att följa upp maxtaxan, medlen för kvalitetssäkring, förskoleverksamhet för arbetslösas eller föräldraledigas barn samt den allmänna förskolan (U2001/4684/S). Uppdraget kommer att omfatta flera år och avrapporteras första gången senast den 1 mars 2003. Viktiga frågor för uppföljningen är t.ex. barns vistelsetider, förändrad efterfrågan, kommunal avgiftspolitik, kvalitetsfrågor samt de samlade ekonomiska effekterna för kommunerna.

Utformningen av reformen om maxtaxa och allmän förskola m.m. framgår av propositionen, riksdagsbeslutet samt de förordningar som reglerar statsbidraget till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Det finns ingen anledning att tro att något av de huvudsakliga dragen kommer att bli annorlunda än vad som framgår av dessa dokument.

Visar Skolverkets uppföljning att det finns anledning för regeringen att förändra t.ex. förordningstexter eller övriga förutsättningarna för beräkningen av den ekonomiska kompensationen till kommunerna, ser jag inga hinder för att initiera sådana förändringar även under den pågående uppföljningsperioden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.