Ungerns diskriminering av hbtq-personer

Skriftlig fråga 2020/21:1314 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-17
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ungerns premiärminister Victor Orbán driver tillsammans med sitt parti Fidesz en hård högerpopulistisk politik som sätter fokus på nationen, kyrkan och den heterosexuella kärnfamiljen. Det har gjort situationen för Ungerns samkönade par mycket svår.

Nyligen antog parlamentet i Ungern en nationell lagstiftning som förbjuder samkönade par att adoptera. Det är endast en i raden av diskriminerande lagar som det ungerska parlamentet antagit mot samkönade par. Sedan tidigare förbjuder den ungerska konstitutionen bland annat samkönade äktenskap, rätten att ändra juridisk könstillhörighet saknas och transpersoner får inte göra militärtjänst.

Ungern är en fullvärdig medlemsstat i Europeiska unionen sedan 2004. Trots det efterlever man inte EU:s krav på respekt för de mänskliga rättigheterna, som är unionens viktigaste grundpelare. Landets diskriminerande behandling av samkönade par har ingen plats i dagens Europa och måste uppmärksammas, fördömas och kritiseras.

Ungern är ett av EU:s mest hbtq-fientliga länder. Den internationella hbtq-organisationen ILGA rankade år 2020 Ungern på plats 18 av EU:s 27 medlemsstater. ILGA:s rankning baseras på beräkning av procentpoäng inom bland annat kategorierna jämlikhet och icke-diskriminering, familj, hatbrott och kroppsintegritet. Varje land hamnar någonstans mellan 0 och 100 i poängskalan. Ju högre siffra, desto bättre. ILGA gör rankningen årligen. Ungern fick 33 procentpoäng 2020, 41 procentpoäng 2019 och 47 procentpoäng 2018. Det beskriver hur Ungern blivit alltmer hbtq-fientligt de senaste åren.

Sverige, EU och flera människorättsorganisationer har uttryckt sin oro och fördömt den ungerska regeringens diskriminering och intolerans mot hbtq-personer. Men det verkar inte göra någon skillnad. Situationen för hbtq-personer i Ungern är fortfarande mycket svår.

Regeringen får inte stå passiv inför Ungerns behandling av samkönade par. Det är dags för regeringen att skärpa tonläget mot Ungern.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att fortsätta att fördöma Ungerns diskriminering av samkönade par?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1314 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1314 av Robert Hannah (L)
Ungerns diskriminering av hbtq-personer

Robert Hannah har frågat mig vad jag gör för att fortsätta fördöma Ungerns diskriminering av samkönade par.

Jag håller med Robert Hannah om att situationen för hbtqi-personers rättigheter i Ungern är allvarlig. Redan sedan tidigare har adoption för samkönade par varit förbjudet i Ungern. Med lagändringen i december slås fast att modern ska vara en kvinna och fadern en man. Ensamstående har haft mycket begränsade möjligheter att adoptera och dessa inskränks nu ytterligare genom att sådan adoption också kräver godkännande av ansvarig minister för familjefrågor.

Regeringen arbetar aktivt och på bred front med frågan om att värna och främja hbtqi-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter såväl i bilaterala som multilaterala fora, bland annat i FN:s råd för mänskliga rättigheter och i FN:s generalförsamling. I den bilaterala dialogen med Ungern och i EU-sammanhang diskuterar vi frågor som förenar, men också frågor där vi har olika position. Regeringens bestämda uppfattning är att hbtqi-personer ska ha lika rättigheter och möjligheter. Vi kan aldrig acceptera att människors grundläggande rättigheter inte respekteras. Frågor om mänskliga rättigheter, inklusive hbtqi-personers fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter, är alltid prioriterade. Vi är tydliga med att alla människor har samma mänskliga rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Stockholm den 27 januari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.