Ungdomssymfonikerna i Gävleborg

Skriftlig fråga 2006/07:922 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Besvarad
2007-03-28
Svar anmält
2007-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:922 Ungdomssymfonikerna i Gävleborg

av Hans Backman (fp)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Omkring 50 musiker i åldrarna 14–20 år har spelat i Ungdomssymfonikerna i Gävleborg. Det är berikande för ungdomar att vara med i en orkester och framträda inför publik. Verksamheten är också enligt länsmusikchef Kenneth Johanssons bedömning viktig för att få fram nya musiker till bland annat symfoniorkestern i Gävleborg. Därför är det mycket olyckligt att besparingar slår mot kulturintresserade ungdomar i Gävleborg och att Ungdomssymfonikerna riskerar att läggas ned.

Besparingarna beror på att Musik i Gävleborg får 180 000 kronor mindre än väntat i bidrag från staten efter att Kulturrådet fördelat om sina pengar. Bakgrunden till det minskade bidraget har med beslutet om de så kallade momspengarna att göra. Enligt Kenneth Johansson känns den uppkomna situationen helt orimlig, inte minst eftersom Musik i Gävleborg inte alls berörs av momsfrågan som gett upphov till denna bidragskarusell.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att tillföra medel som kan kompensera Musik i Gävleborg och andra institutioner vars momspengar har dragits in?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:922 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 28 mars

Svar på fråga

2006/07:922 Ungdomssymfonikerna i Gävleborg

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Hans Backman har frågat mig vad jag kommer att göra för att tillföra medel som kan kompensera Musik i Gävleborg och andra institutioner vars momspengar dragits in.

Inledningsvis vill jag understryka att jag håller med Hans Backman om vikten av barn- och ungdomskultur – både när det gäller möjligheten att ta del av kulturupplevelser och utveckla förutsättningar för det egna skapandet. Regeringen har också aviserat att en långsiktig strategi för barn- och ungdomskulturen kommer att tas fram under mandatperioden.

Hans Backmans fråga är delvis ställd mot bakgrund av Statens kulturråds uppdrag att i bidragsgivningen neutralisera effekten av förändringar i avdragsrätten för scenkonstsinstitutionerna.

Som jag påpekat tidigare i interpellationssvar, debatter och frågesvar har de nya momsreglerna inneburit att drygt 300 miljoner kronor engångsvis tillförts sektorn i retroaktiv momsersättning, vilket är en betydande och reell förstärkning.

Därutöver har regeringen gett Statens kulturråd i uppdrag att i sin bidragsgivning till scenkonstsområdet årligen pröva de statliga bidragen utifrån verksamhetsmässig prestation och ekonomisk situation samt utifrån kulturpolitiska prioriteringar. Det anser jag är en rimlig och ansvarsfull hantering av skattebetalarnas pengar. Uppdraget gäller samtliga institutioner inom scenkonstområdet – även för Musik i Gävleborg som sedan tidigare har full avdragsrätt. 

Statens kulturråd har i en rapport till regeringen redogjort för sina bidragsbeslut 2007 med anledning av regeringens uppdrag. En ytterligare rapport kommer att lämnas i juli i år. Jag har fullt förtroende för att Kulturrådet hanterar sitt uppdrag på ett utomordentligt sätt och tar ansvar för en väl avvägd bidragsfördelning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.