Ungas rätt till utbildning

Skriftlig fråga 2017/18:126 av Anna Wallentheim (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-18
Överlämnad
2017-10-19
Anmäld
2017-10-20
Sista svarsdatum
2017-10-25
Svarsdatum
2017-10-26
Besvarad
2017-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den 16 oktober gick jag tillbaka till skolan för att tillsammans med elever diskutera barns och ungas rätt till utbildning. Detta besök var en del av kampanjen 100 million, som innebär att 100 miljoner unga över hela världen skulle få chansen att tillsammans med politiker sitta ner och lära sig mer om de barn och unga som inte får chansen till utbildning.

I dag vet vi att ca 263 miljoner barn inte går i skolan och att det är nio gånger mer troligt att du inte går i skolan om du bor i något av världens fattigaste länder. Siffror visar dessvärre också på att fyra av tio barn som inte går i grundskolan i dag aldrig heller kommer att börja. Utöver detta vet vi också att flickor och barn med funktionshinder är extra utsatta.

Orsakerna till att så många barn nekas rätten till utbildning är tyvärr många. Det kan till exempel vara för höga skolavgifter, brist på lärare, brist på toaletter eller infrastruktur, krig och konflikter samt att barn tvingas sköta hushållssysslor med mera.

Utan utbildning riskerar dessa barn att tvingas till en oviss framtid där vi vet att riksen för barnäktenskap ökar, att flickor tvingas föda barn och att framtida inkomster blir osäkra, vilket i många fall leder till fortsatt fattigdom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Hur arbetar Sverige med att garantera alla barns och ungas rätt till utbildning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:126 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:126 av Anna Wallentheim (S) Ungas rätt till utbildning

Anna Wallentheim har frågat mig hur Sverige arbetar med att garantera alla barns och ungas rätt till utbildning.

Jag delar frågeställarens engagemang för rätten till utbildning och frustration över att nästan 300 miljoner barn fortfarande inte får denna mänskliga rättighet tillgodosedd. Flickor drabbas i vissa regioner särskilt då pojkars utbildning ofta prioriteras, samt att flickor i högre utsträckning än pojkar hoppar av skolan före avslutad grundskoleutbildning. Vidare är tidiga graviditeter, barnäktenskap, barnarbete samt sexuellt och könsbaserat våld uppenbara hinder för inte minst flickor i att få tillgång till eller avsluta sin utbildning.

Regeringens policyramverk för internationellt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd har en tydlig målsättning att alla flickor och pojkar, på alla nivåer, ska ha tillgång till en likvärdig och inkluderande utbildning av god kvalitet. Särskilt fokus riktas mot utbildningens betydelse för flickor samt barn i konflikt- och postkonfliktsituationer, vars skoltillgång är särskilt sårbar och oproportionerligt drabbad. I regeringens skrivelse om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i svensk utrikespolitik aviseras också att regeringen avser att särskilt främja flickor och kvinnors rätt till utbildning. Rätten till utbildning är också en integrerad del av de landspecifika rapporterna om situationen för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättssatens principer som publicerades av Utrikesdepartementet tidigare i år.

Sveriges stöd till utbildning inom utvecklingssamarbetet har som utgångspunkt att stärka och bygga upp nationella utbildningssystem, inklusive lärarutbildningar. På så vis bidrar Sverige till ett långsiktigt arbete för ökad skoltillgång av god kvalitet. En betydande del av det svenska utbildningsstödet går som bilateralt stöd till utbildningssektorn i samarbetsländer, framför allt till Tanzania, Kambodja och Afghanistan. Fokus är att långsiktigt öka ländernas utbildningsförmåga och därmed öka jämställdhet och möjlighet till en inkluderande ekonomisk utveckling. Vidare är Global Partnership for Education en stor svensk samarbetspartner. Det är den största multilaterala utbildningsfonden som samarbetar med drygt 60 låginkomstländer, varav cirka hälften har drabbats av konflikt. Sverige bidrar även till arbetet med barnets rättigheter och utbildning genom betydande stöd till UNICEF, Världsbanken och UNESCO.

Rätten till utbildning är en mänsklig rättighet som ska garanteras alla, utan åtskillnad. Utbildning är också instrumentellt i att säkerställa tillgång till andra mänskliga rättigheter. Regeringen ser säkerställandet av att barn och unga får sin rätt till utbildning tillgodosedd som ett viktigt område i utvecklingssamarbetet och genomförandet av Agenda 2030 – dels som ett enskilt mål för utbildning, dels som ett medel för att uppnå alla övriga hållbarhetsmål. Regeringen ser även över möjligheten att möta det ökade och kritiska behovet av utbildning i humanitära situationer.

Stockholm den 26 oktober 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.