undersköterskornas arbetsuppgifter

Skriftlig fråga 2000/01:239 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-16
Anmäld
2000-11-21
Besvarad
2000-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga 2000/01:239

av Krister Örnfjäder (s) till socialminister Lars Engqvist om undersköterskornas arbetsuppgifter

Enligt uppgift så har Socialstyrelsen fattat ett beslut den 18 februari i år som innebär att undersköterskorna har fråntagits arbetsuppgifter de tidigare hade möjlighet att utföra. Dessa uppgifter ska nu endast sjuksköterskorna ha rätt att arbeta med i fortsättningen. Resultatet av denna förändring är att undersköterskorna fråntas mer avancerade arbetsuppgifter som de har utbildning att klara och sjuksköterskorna, som många gånger redan har fullt upp att göra, får mer arbete att utföra. Enligt min mening kommer detta att visa sig vara fel väg att gå när det gäller att hantera arbetssituationen inom sjuk- och hälsovården.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att de olika yrkeskategorierna ska få intressanta arbetsuppgifter med en bra arbetsfördelning inom sjuk- och hälsovården?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:239 besvarad av

den 28 november

Svar på fråga 2000/01:239 om undersköterskornas arbetsuppgifter

Socialminister Lars Engqvist

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att de olika yrkeskategorierna ska få intressanta arbetsuppgifter med en bra arbetsfördelning inom sjuk- och hälsovården.

I syfte att öka patientsäkerheten beslutade Socialstyrelsen tidigare i år om föreskrifter och allmänna råd rörande läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (SOSFS 2000:1). Föreskrifterna innebär bl.a. att uppgiften att ställa i ordning läkemedel måste utföras av en sjuksköterska. Detta kunde i den öppna vården tidigare delegeras till en undersköterska. Jag utgår från att det är detta som ligger till grund för Krister Örnfjäders fråga.

I den debatt som förts har det framkommit att regleringen kommit att upplevas som en underskattning av bl.a. undersköterskornas arbetsinsatser i vården. Detta är beklagligt. Undersköterskor och vårdbiträden har en mycket betydelsefull roll inom inte minst äldre- och handikappomsorgen, även om de inte längre får ställa i ordning läkemedel. Utan deras kunnande och engagemang på många områden skulle inte vården och omsorgen fungera.

Jag vill slutligen betona att det är viktigt att alla de kompetenser som de olika yrkesgrupperna som arbetar i vården besitter, tas till vara. Hur man uppnår en bra arbetsfördelning är dock inte en fråga för mig som socialminister att besvara. Här måste i stället huvudmännen och vårdgivarna i dialog med de fackliga organisationerna sträva efter att skapa en arbetsfördelning som utifrån gällande bestämmelser, säkrar patientsäkerheten och dessutom ger intressanta arbetsuppgifter och därmed arbetstillfredsställelse hos vårdpersonalen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.