Underlag för beslut om bosättning i Sverige

Skriftlig fråga 2006/07:1544 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-10
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-22
Svar anmält
2007-08-23
Besvarad
2007-08-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 augusti

Fråga

2006/07:1544 Underlag för beslut om bosättning i Sverige

av Carina Hägg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Svenska Helsingforskommittén, Amnesty och Röda Korset hör till dem som kritiserar regeringen för att allt fler betraktas som säkerhetsrisker och därmed förvägras möjlighet att bosätta sig i Sverige. Migrationsverket följer Säpos rekommendationer och avvisar personer utan insyn och utifrån hemligt beslutsunderlag.

Sveriges efterlevnad av konventioner ifrågasätts. Det finns en oro för att tröskeln för vad som betraktas som terrorism har sänkts för icke dömda personer.

Jag oroas också över att uppgifter som framkommit genom tortyr och annan inhuman behandling kan utgöra underlag även för svenska myndigheters agerande. Sverige använder sig av information som har sitt ursprung i länder där tortyr och annan inhuman behandling förekommer. Det är information som inte ska användas av något land.

Jag vill fråga justitieministern vilka åtgärder hon har vidtagit för att information utifrån tortyr och annan inhuman behandling inte ska ingå i underlaget för beslut om bosättning i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1544 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 22 augusti

Svar på fråga

2006/07:1544 Underlag för beslut om bosättning i Sverige

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att information som har kommit fram genom tortyr eller annan inhuman behandling inte ska ingå i underlaget för beslut i fråga om rätten att bosätta sig i Sverige.

Frågan rör ärenden enligt utlänningslagen i vilka Säkerhetspolisen (Säpo) med hänvisning till säkerhetsskäl förordar avvisning eller utvisning eller att en ansökan om uppehållstillstånd ska avslås eller ett uppehållstillstånd återkallas. Migrationsverket kan mot bakgrund av sökandens egna uppgifter bereda Säpo tillfälle att inkomma med yttrande i ärendet. Säpo kan även på eget initiativ ge in ett yttrande.

Ett självklart inslag i Säpos arbete är utbyte av information med andra länder. I dessa kontakter är den svenska synen på mänskliga rättigheter väl känd. Vi driver sådana frågor i många sammanhang och de utgör en utgångspunkt för de internationella kontakter som våra myndigheter har.

Säpo gör alltid en noggrann prövning av alla uppgifter myndigheten har tillgång till. Det gäller naturligtvis även information som kommer från ett annat land. I princip framgår det aldrig på vilket sätt sådana uppgifter har hämtats in i det andra landet.

I de fall Säpo förordar att en ansökan om uppehållstillstånd ska avslås har ärendet alltid varit föremål för en noggrann beredning och prövning i flera instanser hos myndigheten. För att säkerställa en hög rättssäkerhet har Säpo ett väl utvecklat system för granskning av källor och värdering av information. Alla uppgifter som Säpo får från länder där tortyr och annan inhuman behandling kan förekomma behandlas med hänsyn tagen till den kunskapen. Om Säpo i ett enskilt ärende skulle misstänka att uppgifter kan ha kommit fram genom tortyr så ligger det i sakens natur att det skulle medföra att uppgifterna i princip saknar värde och därför inte kan läggas till grund för myndighetens bedömning i ärendet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.