UNDCP:s opiumbekämpning

Skriftlig fråga 1997/98:184 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-26
Anmäld
1997-12-01
Besvarad
1997-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:184 av Carina Hägg (s) till statsrådet Pierre Schori om UNDCP:s opiumbekämpning

Inom FN finns en särskild organisation, UNDCP med säte i Wien som bevakar drogfrågor. Svenskt stöd utgår till UNDCP med 40 miljoner budgetåret 1997. Sverige har sedan lång tid tillbaka haft en "hög profil" inom FN på narkotikaområdet och är ett av de tre länder som bidragit med över hälften av de medel som går till UNDCP:s basbudget.

Afghanistan beräknas vara den näst största producenten av opiumvallmo i världen. Beräkningar visar att produktionen samtidigt ökat med hela 25 %. Dessutom visar aktuella uppgifter att 96 % av opiumproduktionen återfinns i de delar som kontrolleras av de talibanska trupperna. De talibanska myndigheternas uttalande mot opiumodling har alltså inte avspeglat sig i praktisk handling.

UNDCP har nyligen startat ett samarbete för att stärka kontrollen. Samarbetet går ut på polissamarbete, harmonisering av lagstiftningen m.m. Man beräknar kostnaden till 25 miljoner US-dollar för de första fem åren. Jag delar oron över den dramatiskt ökade opiumproduktionen i Afghanistan men är tveksam till det realistiska i UNDCP:s strategi. Projektet verkar naivt och risken är uppenbar att även biståndspengar hamnar i krigskassan.

Min fråga till ministern är om regeringen förvissat sig om att UNDCP:s program mot opiumodling i Afghanistan är genomförbart.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:184 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:184 om UNDCP:s opiumbekämpning
    Statsrådet Pierre Schori

Carina Hägg har frågat mig om regeringen förvissat sig om att UNDCP:s program mot opiumodling i Afghanistan är genomförbart.

Kampen mot narkotika är politiskt prioriterad av de flesta av världens länder. Narkotikabrottslighetens globala natur har gjort att Sverige anser att kampen mot narkotika måste ske i samarbete med andra länder. Vi fäster därför stor vikt vid FN:s, och i synnerhet FN:s narkotikaprograms (UNDCP) arbete.

För att på allvar kunna göra något åt den globala narkotikasituationen krävs inte bara politiskt stöd utan också ekonomiska resurser. Detta gäller i synnerhet bekämpandet av odling av grödor som används för att framställa narkotika, framför allt opiumvallmo och koka.

UNDCP har under en lång rad år arbetat i såväl Sydamerika som i Asien med att utveckla strategier för att bekämpa odling av sådana grödor. Den metod som visat sig vara mest effektiv går i dag under namnet alternative development och innebär att långsamt och i huvudsak på frivillig basis ersätta narkotikagrödor med andra grödor som kan göras lönsamma genom att bönderna även ansvarar för den första förädlingsprocessen. Alternativa odlingsprogram omfattar också hälsa, utbildning, infrastruktur och ett stärkande av statens närvaro. Metoden har visat sig vara framgångsrik i flera regioner, men kräver betydande resurser för att genomföras i större skala.

I Afghanistan utgör det nuvarande instabila läget en grogrund för illegal handel av olika slag. Grundläggande för att åstadkomma varaktiga förbättringar för befolkningen är en fredlig lösning av konflikten och därmed återupprättandet av en normalt fungerande statsapparat. FN, EU och det övriga internationella samfundet söker på olika sätt påverka de inblandade parterna att nå en sådan lösning. Samtidigt pågår insatser, till vilka också Sverige bidrar, för att bistå det afghanska folket med livsmedel och annan humanitär hjälp, särskilt inför vintern. I dagarna diskuterar företrädare för givarsamfundet en strategi för biståndet till landets befolkning.

UNDCP:s föreslagna program i Afghanistan har utarbetats i nära samarbete med andra FN-organisationer. Målet med den första tioårsfasen är att utrota all odling av opiumvallmo i Afghanistan med närområde. Kostnaden beräknas till 250 miljoner US dollar, det största enskilda UNDCP-programmet någonsin.

Sverige och andra givare har diskuterat programförslaget med UNDCP vid ett flertal tillfällen. Farhågor liknande de som Carina Hägg ger uttryck för har framförts. Vi har fått försäkringar från UNDCP att man där är väl medvetna om riskerna som föreligger beträffande programmets genomförande. UNDCP:s strategi bygger därför på att gå stegvis och försiktigt till väga. Visar det sig att taliban inte är seriösa kommer programmet att avbrytas. Sverige kommer självfallet även fortsättningsvis att kontinuerligt följa händelseutvecklingen i Afghanistan, inklusive noga ge akt på talibans agerande när det gäller opiumodlingen.

UNDCP är den aktör i världen i dag som har mest erfarenhet och kunskap på narkotikaområdet. Sveriges syn på UNDCP, och FN i allmänhet, innebär ett förtroende. Vi förser organisationen med finansiella resurser och ger övergripande riktlinjer för verksamheten genom de styrorgan som finns. Organisationen förväntas omsätta riktlinjerna i konkreta projekt och program och därefter till medlemsstaterna löpande rapportera, redovisa och utvärdera verksamheten. Det är på den grunden Sverige har en positiv inställning till UNDCP:s förslag till program i Afghanistan. Vi stöder samtidigt organisationens försiktiga ansats i genomförandet.

För att summera och konkret svara på Carina Häggs fråga: Nej - varken vi, något annat land elle UNDCP vet säkert om det omfattande programmet mot opiumodling i Afghanistan är helt genomförbart men vi har förtroende för den stegvisa strategi UNDCP har föreslagit. Om vi vill vara seriösa i den internationella kampen mot narkotika måste vi också ta ett finansiellt ansvar för att stödja denna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.