Tyst godkännande för självdeklaration

Skriftlig fråga 2017/18:1275 av Peter Persson (S)

Peter Persson (S)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I pressen har uppmärksammats att Skatteverket i år stängt sina lådor för att ta emot deklarationsblanketter, av ”säkerhetsskäl.” Nöjt förklarar verkets deklarationsexpert att det ändå är bara 1,7 miljoner pappersdeklaranter och att de gott kan skicka sina blanketter per post.

Nu hade ju inte verket lyckats få ut sin information om de stängda lådorna särskilt väl varför många trodde sig kunna lämna deklarationen i sista minuten. I Stockholm tryckte 250 av de tidigare tusen som brukar lämna dem i lådan in sina deklarationer i dörrspringan. Skatteverket fick också förlänga tiden för att lämna in deklarationerna med en dag.

Det är nonchalant att behandla 1,6 miljoner medborgare på detta sätt. Det hela känns igen från kontanthanteringen. Genom de små stegens tyranni ska medborgarna lära sig att göra ”rätt”. Nästa steg är väl att Skatteverket vägrar ta emot pappersblanketter och helt frankt förklarar att alla ska ha en dator och skicka in sin deklaration elektroniskt.

Det finns dock en bättre lösning som redan är utredd. SOU 2006:89 Tyst godkännande – ett nytt sätt att deklarera. Deklarationssystemet förenklas på följande sätt. Om de förtryckta uppgifterna är korrekta och tillräckliga för en riktig taxering, så ska deklarationen inte återsändas till Skatteverket eller bekräftas på elektronisk väg (tyst godkännande).

Mot denna lösning har havererade jurister och skattefuskare med hjälp av näringslivslobbyn invänt så kraftfullt att ingen vågat ta i den. Jag ser det som en bra lösning för att slippa fortsatta problem med inlämningen av självdeklarationerna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att återuppta arbetet för att införa ”tyst godkännande” för självdeklarationer?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-05-08 Överlämnad: 2018-05-09 Anmäld: 2018-05-14 Svarsdatum: 2018-05-16 Sista svarsdatum: 2018-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga