Tyskt griskött

Skriftlig fråga 2010/11:397 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-03-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2011-03-23
Besvarad
2011-03-30
Svar anmält
2011-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga

2010/11:397 Tyskt griskött

av Hans Hoff (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Efter dioxinskandalen i Tyskland dumpas nu tyskt griskött i Sverige till låga priser. Flera länder har stoppat importen av tyskt griskött, dock inte Sverige. Här säljs tyskt griskött och återfinns i skolmatsalar och på äldreboenden i form av korv och andra charkprodukter som många konsumenter dagligen äter. De svenska lantbrukarnas möjligheter att sälja svenskproducerat griskött har försämrats radikalt, vilket gör att många företagare nu är i en mycket allvarlig ekonomisk situation. Redan har minst 100 grisproducenter i Sverige lagt ned sin produktion. I mitt eget hemlän Halland finns ca 250 företag inom denna produktion, men även i andra län som Kalmar, Skåne och Skaraborg är situationen ohållbar. Sverige borde införa ett importstopp av tyskt griskött. Om detta inte är möjligt borde Livsmedelsverket ges i uppdrag att kontrollera det kött som importeras från Tyskland så att det säkerställs att inte svenska konsumenter äter dioxinförgiftat griskött. Sverige borde införa en ursprungsmärkning på allt kött så att vi konsumenter vet var köttet som vi äter är producerat. Hela näringen kräver att regeringen agerar i den uppkomna situationen.

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta med anledning av det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:397 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 30 mars

Svar på fråga

2010/11:397 Tyskt griskött

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Hans Hoff har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att tyskt griskött säljs på den svenska marknaden och de konsekvenser detta fått för de svenska grisproducenterna.

I likhet med Hans Hoff är jag allvarligt oroad över den nuvarande situationen för de svenska grisproducenterna. Den akuta situationen som vi ser för närvarande beror på överskott av griskött i EU till följd av att länder utanför unionen har stoppat sin import av tyskt griskött. För att lätta på trycket för den europeiska näringen är därför den på kort sikt viktigaste uppgiften att återigen få i gång exporten av griskött till i första hand Ryssland och Kina. Jag vill också understryka att vi bara kan stoppa införandet av ett livsmedel från ett annat medlemsland om det inte uppfyller gemenskapskraven i fråga om till exempel dioxininnehållet och därför är farligt att äta. När problemet med dioxinkontaminerat foder upptäcktes i det nu aktuella fallet införde de tyska myndigheterna försäljningsförbud för animaliska produkter från de aktuella gårdarna. Försäljningsförbudet gällde tills det att analyser kunde visa att produkterna uppfyllde de krav beträffande dioxininnehåll som gäller inom EU. Det tyska griskött som förts in till Sverige är alltså inte kontaminerat med dioxin och är helt ofarligt att äta. Vi har enligt gemenskapslagstiftningen inte heller rätt att införa obligatoriska kontroller på livsmedel från ett annat EU-land annat än stickprovsvis.

När det gäller obligatorisk ursprungsmärkning pågår redan ett arbete i EU om att även bland annat griskött ska omfattas av kraven på sådan märkning och den svenska regeringen har accepterat detta. Det är dock viktigt att inte detta medför orimliga konsekvenser i form av alltför tung administrativ och ekonomisk börda för näringen. Jag vill också understryka att det redan i dag är tillåtet för branschen att på frivillig basis märka livsmedel med ursprung under förutsättning att informationen är korrekt och att konsumenten inte vilseförs. Sådan märkning tillämpas också redan beträffande bland annat griskött. Det är mycket glädjande att branschen nu i dagarna kommit överens om att också svenska charkuterivaror, som står för mera än en tredjedel av köttkonsumtionen i Sverige, ska märkas med en tydlig symbol som visar köttets svenska ursprung. Svenska konsumenter får genom detta initiativ större möjligheter att använda sin konsumentmakt och stödja den svenska näringen och den svenska produktionens mervärde i form av högt djurskydd, arbetstillfällen på landsbygden etcetera.

En förutsättning för en fortsatt svensk produktion är att producenterna har goda förutsättningar för sitt företagande. Jag har bland annat tagit initiativ till att ge en utredare i uppgift att se över den svenska djurskyddslagstiftningen med syftet att göra den enklare och mer kostnadseffektiv för bonden. Vidare har regeringen satt i gång en utredning som ska se över konkurrensen i livsmedelskedjan, som enligt mitt förmenande är otillfredsställande. Medel från Matlandetprojektet har även kommit Miljöstyrningsrådet till del för att hjälpa kommunerna att formulera kraven vid offentlig upphandling av livsmedel, så att kommunerna till exempel kan ställa krav vad gäller djurskyddet.

Avslutningsvis vill jag understryka att jag är ytterst angelägen om att vi även i fortsättningen ska ha en produktion av svenskt griskött.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.