TV4:s nedläggning av lokala redaktioner

Skriftlig fråga 2013/14:584 av Kent Härstedt (S)

Kent Härstedt (S)

till Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

 

Nyligen kom beskedet från TV4:s ägare att den lokala bevakningen läggs ned. Det betyder minskad lokal journalistik och att ca 140 personer blir av med sina jobb. Stora delar av landet hamnar på det viset i något som kan betecknas som medieskugga.

För sex år sedan slopades kravet på lokala nyheter i kanalens sändningstillstånd.

TV4:s första sändningstillstånd tillkom efter politiska beslut att öppna för kommersiellt finansierad public service-tv som ett alternativ i konkurrens med SVT. Kravet var tydligt om att upprätta lokala tv-stationer och regional utsändning.

Villkoren för innehåll och tid för reklam var från början skarpa. De har senare luckrats upp från åtta till tolv minuter och friare placering under programinslagen.

Fram till att det nya sändningsavtalet upprättades har det funnits skrivningar som förhindrat TV4 att ta bort lokalredaktionerna. Nu är de borttagna, och TV4 lägger nu ned sina lokala redaktioner, bland annat i Helsingborg.

Intresset för lokal och regional bevakning finns dock kvar och är minst lika stort nu som tidigare.

TV4:s enorma miljardvinster har tillkommit genom generösa politiska beslut. Nu tillåter regeringen att TV4 ytterligare kortsiktigt kan maximera vinsten utan att bidra till hela Sveriges utveckling.

Är ministern beredd att skärpa kraven på sändningstillstånd för TV4 för att tillgodose regional bevakning?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-04-23 Överlämnad: 2014-04-23 Besvarad: 2014-04-30 Sista svarsdatum: 2014-04-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga