Turkisk påverkan

Skriftlig fråga 2019/20:1407 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under förra veckan (vecka 21, 2020) ägnade sig turkiska medier åt att utmåla fyra svenska ledamöter i Sveriges riksdag som terrorister som är för frisläppandet av Turkiets politiska fångar (vem är inte det?!). Det hela började med reportage i regeringspartiet AKP närstående medier och har under flera dagar följts upp av fler artiklar från olika tidningar som har varit grovt och vinklade mot de fyra ledamöterna. Bakgrunden är en motion som handlar om kurdernas rättigheter som undertecknats av 13 socialdemokratiska ledamöter. I en tv-kanal pekas hela det socialdemokratiska partiet i allmänhet och de fyra i synnerhet ut som terrorister. Det som sker är att via de svenska ledamöterna vill de styrande i Turkiet komma åt det turkiska partiet CHP, som till Erdoğans besvikelse vann valet i Istanbul och flera andra turkiska storstäder. Genom de svenska ledamöterna utmålas det som att CHP har samröre med terrorister och separatister. Helt missvisande, och när det gäller Erdoğan gäller det att se igenom vad som är fakta och vad som är propaganda. Oftast är det mycket propaganda och lite fakta.

I sociala medier och i flera grupper på sociala medier beskrivs ledamöterna som förrädare, avkommor till diverse olika djur och ännu värre saker. Det piskas upp en stämning som gör det svårt för svenska ledamöter att uttala sig om situationen i Turkiet, inte minst i de östra delarna av landet, där bland annat kurder nekas rättigheter, eller att kritisera Turkiets folkrättsvidriga krig i Syrien.

Ribban för att försvara mänskliga rättigheter blir hela tiden högre. Det är förstås ett problem. Men detta är bara en del i de påverkansoperationer som Turkiet ägnar sig åt mot Sverige.

För något år sedan kartlades bland annat Sveriges försvarsminister och flera riksdagsledamöter av turkisk underrättelsetjänst via tankesmedjan Seta.

”Fick inte vård i Sverige – flögs med ambulansplan till Turkiet”. Det skrev Aftonbladet för några veckor sedan. Hur kom det sig att turkiska staten använde ambulansflyg för att ta en svensk medborgare från Sverige till Turkiet? I stället för att transportera turkiska medborgare i de sydöstra delarna av Turkiet, där både infrastruktur och sjukvård brister? Om det låter lite för märkligt för att vara sant är det nog också det. För kort efter att personen anlänt till Turkiets skrevs han ut från sjukhuset. Västerbottens Folkblad skrev en ledare om detta den 24 maj 2020.

Det finns många som har uttryckt en oro för dem som har våldskapital, som till exempel Grå vargarna eller militanta islamister. De utgör ett hot mot de ledamöter eller vanliga människor som kritiserar Erdoğan eller hans AKP-parti. AKP stöttar Muslimska brödraskapet i flera länder.

Förstås är Turkiet förbannat över den välförtjänta kritik som Sverige riktar mot landet gällande invasionen i Syrien, fängslandet av journalister, människorättsaktivister och politiker, avsättandet av HDP-borgmästare med mera.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att agera på något sätt gentemot Turkiet gällande att landet ägnar sig åt en medveten påverkansoperation mot Sverige och att regeringstrogna turkiska medier piskar upp hatstämning på missvisande grunder mot företrädare av Sveriges riksdag?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-05-25 Överlämnad: 2020-05-26 Anmäld: 2020-05-27 Svarsdatum: 2020-06-03 Sista svarsdatum: 2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga