Turkiets offensiv i norra Syrien och misstänkta krigsbrott

Skriftlig fråga 2019/20:232 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den pågående turkiska invasionen i norra Syrien strider mot folkrätten. Den svenska utrikesministern har gjort flera och tydliga uttalanden kring detta. Det finns en stor tacksamhet över att Sverige står upp för folkrätt och mänskliga rättigheter. Under Turkiets offensiv har det framkommit att flera brott mot krigets lagar verkar ha begåtts.

Ett exempel är utomrättsliga avrättningar av YPG-soldater men även av den ledande politikern Havrin Khalaf, som dödades av milisgrupper som får stöd av Turkiet.

Nyligen besökte den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir och riksdagsledamoten Kadir Kasirga Kurdistan Regional Government i norra Irak. Där besökte de ett sjukhus och träffade Mohammed, 12 år, en kille som är känd från svenska medier eftersom han troligen träffats av vit fosfor. Just nu flygs han till Frankrike för att få sjukhusvård. Det är fortfarande osäkert om han kommer att överleva sina skador. Det finns uppgifter som talar om fler sådana här fall.

Sveriges ökade stöd på 100 miljoner kronor har tagits emot mycket väl och skrivs om i medier i regionen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ska ministern ta frågan om eventuella brott mot krigets lagar vidare?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-10-22 Överlämnad: 2019-10-23 Anmäld: 2019-10-24 Sista svarsdatum: 2019-10-30 Svarsdatum: 2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga