Turkiets användning av vit fosfor

Skriftlig fråga 2019/20:912 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hösten 2019 invaderades det förhållandevis fredliga och välfungerande kurddominerade området Rojava i nordöstra Syrien av jihadister understödda av Turkiet. Ett angrepp som fördömdes av den svenska regeringen och som med rätta kallats för ett brott mot folkrätten.

I samband med anfallet var vi många som också förfärades av vad vi såg, inte minst efter att ha sett fruktansvärda bilder som vittnade om grova krigsbrott – men också då flertalet av de styrkor som Turkiet använt sig av tidigare varit anslutna till grupper som Islamiska staten eller al-Qaida.

I ett schweiziskt laboratorium har man nu kunnat avslöja att hudskadorna på en kurdisk soldat som skadades i den turkiska attacken mot Sere-Kaniye (Ras al-Ain) var resultatet av vit fosfor. Förra veckan kunde även tidningen al-Nahar redogöra för en rapport som bekräftade att den turkiska militären använt sig av fosforbomber i sin attack, där många, varav de flesta civila, drabbats av allvarliga kemiska brännskador.

Då allt tyder på att Turkiet och/eller deras allierade jihadister använt sig av internationellt förbjudna vapen i sitt angrepp på Ras al-Ain önskar administrationen i Rojava att en internationell utredning inleds.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att genom exempelvis FN verka för att en internationell utredning ska tillsättas i syfte att reda ut vad som hänt, för att eventuella turkiska krigsförbrytare ska kunna ställas till svars, eller att på annat sätt lyfta detta med turkiska företrädare?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-02-06 Överlämnad: 2020-02-07 Anmäld: 2020-02-11 Svarsdatum: 2020-02-19 Sista svarsdatum: 2020-02-19
Svar på skriftlig fråga