Turkiets anfall i Syrien

Skriftlig fråga 2019/20:148 av Sara Gille (SD)

Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I och med att USA nu har dragit tillbaka sina trupper från Syrien så har Turkiet kunnat gå in militärt mot kurdkontrollerade områden i norra Syrien. Därmed har kurderna hamnat i en humanitär katastrof. Samtidigt finns även en stor risk att det gynnar återväxten av terrororganisationer såsom Daish. Kampen mot terrorn är särskilt viktig för ett land som Sverige, som bär ett betydande ansvar i frågan om återvändande IS-terrorister.

Den turkiska regimen under Erdoğan har tagit allvarliga steg mot ett mer totalitärt, islamistiskt politiskt styre. Samtidigt har Turkiets Erdoğan under en längre tid väntat på just en möjlighet som denna, att utan direkt amerikanskt militärt motstånd erövra de områden som i dag kontrolleras av kurderna. Turkiska intressen har primärt visat sig vara riktade mot just kurderna och inte i första hand mot Daish.

Kurderna har varit den avgörande kraften i kampen mot Daish. De kurdiska styrkorna (peshmerga) har betalat ett mycket högt pris för sina insatser, inte minst sett till människoliv. Det här är en invasion och ett stort svek mot den folkgrupp som bekämpat en terrororganisation som många andra inte vågat möta.

Jag som kurd känner en stor oro och sorg inför det här. Jag ser även ett återkommande mönster i att världen återigen vänder kurderna ryggen samt även en stor oro för Erdoğans vilja att återinföra Osmanska riket. Den här utvecklingen är oroväckande. Det finns även en risk att konflikterna mellan grupperna kommer att märkas av här i Sverige. En turkisk provokation kan påverka våldsutvecklingen i flera svenska utsatta områden såsom i Malmö.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer Sverige att verka för att sanktioner införs mot Turkiet, och i så fall vilken typ av sanktioner, samt vad har ministern och regeringen hittills gjort för att markera mot ytterligare turkiska aggressioner mot det kurdiska folket?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-10 Överlämnad: 2019-10-10 Anmäld: 2019-10-11 Svarsdatum: 2019-10-16 Sista svarsdatum: 2019-10-23
Svar på skriftlig fråga