Turkiet och Europasamarbetet

Skriftlig fråga 2005/06:1635 av Hietala Nordlund, Barbro (s)

Hietala Nordlund, Barbro (s)

den 17 maj

Fråga 2005/06:1635 av Barbro Hietala Nordlund (s) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Turkiet och Europasamarbetet

I samband med den turkiska arméns truppsammandragningar efter gränsen mot den kurdiska delen av Irak har fredliga demonstrationer genomförts.

Vid en sådan demonstration arresterades tre personer, varav två är svenska medborgare med dubbelt medborgarskap. Motiven för arresteringen uppges vara att de är kopplade till en så kallad terroristorganisation.

Ibrahim Guclu och Zeynel Abidin Özalp är svenska medborgare och Sedat Ogur, som också deltog i manifestationen är nu placerade i fängelse i regionhuvudstaden Diyarbakir. Ingen av dem har något medlemskap i någon terrororganisation eller har agerat på något våldsamt sätt.

I förra veckan besökte talmannen i det turkiska parlamentet riksdagen. Han gjorde då optimistiska uttalanden inför Turkiets EU-integration.

Demokratiseringsprocessen i Turkiet och frågor om mänskliga fri- och rättigheter måste intensifieras i alla medlemskapsförhandlingar inom EU.

Vilket initiativ avser statsrådet att ta för att de nu arresterade friges och för att Turkiet ska acceptera det dubbla medborgarskapets värde?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2006-05-17 Anmäld: 2006-05-17 Besvarad: 2006-05-24 Svar anmält: 2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2006-05-24)