Turistvisum till ryska medborgare

Skriftlig fråga 2021/22:1833 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

EU borde sluta utfärda turistvisum till ryska medborgare så länge den ryska aggressionen i Ukraina pågår. 

Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tjeckien utfärdar inte längre turistvisum till ryska medborgare. Finland kommer troligen att följa deras exempel. De största partigrupperna i Finland backar det förslaget.

”Jag ser det som befogat att regeringen snabbt ska utreda frågan om att begränsa turistvisumen. Rysslands brutala krig fortsätter varje dag, och i den här situationen är normalt umgänge inte möjligt annars heller på många sätt”, säger Antti Lindtman, ordförande för statsministerpartiet SDP till svenska Yle.

Det är vettigt att göra detta på EU-nivå för att skicka ett kraftfullt budskap till ryska myndigheter: De kan inte invadera andra länder och trakassera EU-medborgare och samtidigt kunna åka på semester i EU.  Det är moraliskt fel att till exempel personer som deltagit i Rysslands invasionskrig kan åka på semester till Europa, exempelvis via Sverige.

Det bör förstås finnas undantag av humanitära skäl för att skydda människor som är motståndare till regimen eller förföljda minoriteter. Men generellt bör turistvisumen inom hela EU läggas på is.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser utrikesministern att driva denna fråga inom EU, och hur ser ministern på om Sverige kan tänkas gå före tillsammans med Finland och de baltiska staterna?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-07-29 Överlämnad: 2022-08-02 Besvarad: 2022-08-12 Sista svarsdatum: 2022-08-16 Anmäld: 2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga