Tryggheten för fotgängare

Skriftlig fråga 2005/06:745 av Engelhardt, Christer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-04
Anmäld
2006-01-17
Besvarad
2006-01-17
Svar anmält
2006-01-17
Besvarad
2006-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 januari

Fråga 2005/06:745 av Christer Engelhardt (s) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Tryggheten för fotgängare

Bland annat i min hemstad Visby har det på senare tid inträffat trafikolyckor på övergångsställen då fotgängare har blivit påkörda av bilister. Det finns naturligtvis flera olika orsaker till att det inträffar olyckor vid övergångsställen. En orsak är att regeln att fotgängare har företräde vid övergångsställen inte respekteras av alla bilister. En del olyckor kan sannolikt bero på att bilisten inte uppfattar att fotgängaren tänker korsa övergångsstället. Slarv, stress, ouppmärksamhet och för hög hastighet präglar i alltför hög grad dagens trafik. Resultatet ser vi bland annat i form av ökad otrygghet för fotgängarna. I debatten ifrågasätts nuvarande regel om fotgängares företräde vid övergångsställen. Det är svårt att bedöma vilket alternativ som skulle vara bättre men under alla förhållanden är det angeläget att överväga hur fotgängarnas trafikmiljö ska kunna bli tryggare. Detta handlar inte minst om tryggheten för barn och ungdomar, för funktionshindrade och för äldre.

Jag vill fråga statsrådet vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att öka tryggheten för fotgängarna.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:745 besvarad av

den 17 januari

Svar på fråga 2005/06:745 om tryggheten för fotgängare

Statsrådet Ulrica Messing

Christer Engelhardt har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att öka tryggheten för fotgängarna.

Frågan är ställd mot bakgrund av att det i Christer Engelhardts hemstad Visby på senare tid inträffat trafikolyckor på övergångsställen då fotgängare har blivit påkörda av bilister.

Låt mig först säga att jag delar Christer Engelhardts omtanke om oskyddade trafikanter. Det är vår målsättning att vi ska minska antalet dödade och skadade i trafiken. Om antalet skadade ökar på obevakade övergångsställen är det därför mycket oroande.

Sedan den 1 maj 2000 har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på ett obevakat övergångsställe. Motivet till att bestämmelsen infördes var att förbättra framkomligheten för de gående men också att få samma regler vid övergångsställen i Sverige som i flera andra länder.

Sedan bestämmelsen infördes har åtgärder vidtagits för att minska olycksrisken. Bland annat har väghållaren, både Vägverket och kommunerna, gjort insatser för att säkra de övergångsställen som finns genom exempelvis hastighetsdämpning och bättre belysning. Man har även valt att ta bort en del övergångsställen.

Undersökningar visar att väjningsplikten vid övergångsställe med tiden har fått positiv effekt på de gåendes framkomlighet. Fotgängares väntetid för att kunna gå över ett övergångsställe har minskat och andelen bilar som stannar för att släppa fram gående har ökat.

Tillgänglig statistik tyder dock på att antalet olyckor med lindrig personskada ökat på obevakade övergångsställen. Antalet dödade vid övergångsställen har däremot minskat. Under de senaste åren har mellan fem och tio gående omkommit per år på obevakade övergångsställen. Detta kan jämföras med minst 15 personer per år innan regeln trädde i kraft.

Den ökning som skett av antalet skadade gående återfinns i medelålders- och ungdomsgruppen. Barn och äldre har inte drabbats av ökade skador.

Förklaringarna till den ökning som skett av antalet lindrigt skadade kan vara flera. En förklaring som nämns är att polisen oftare i sin rapportering anger om olyckan skett på övergångsställe i och med att regeln infördes.

Jag delar dock Christer Engelhardts åsikt om att det är angeläget att överväga hur fotgängarnas trafikmiljö ska kunna bli tryggare. VTI och Vägverket kommer därför att göra nya utvärderingar för att ta fram ytterligare information om hur trafikregeln fungerar och hur gångpassager bör utformas för att bli så säkra som möjligt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.