Transportstyrelsen och misstänkta bilinnehav

Skriftlig fråga 2012/13:39 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-12
Anmäld
2012-10-15
Besvarad
2012-10-17
Svar anmält
2012-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 oktober

Fråga

2012/13:39 Transportstyrelsen och misstänkta bilinnehav

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Uppdrag granskning har kartlagt några av Sveriges största bilägare. Det finns fall med bilägare som står som innehavare av tusentals fordon men där verkligheten är att bilarna, i en organiserad svart bilhandel, sålts och transporterats ut ur Sverige, främst till Västafrika. Verksamheten har pågått i flera år.

Transportstyrelsen har inte reagerat på att enstaka personer med samordningsnummer haft gigantiska innehav av nyare bilar, innehav som borde leda tanken till att det måste hänga samman med någon form av näringsverksamhet. Inte heller förefaller man ha reagerat på post som har returnerats för att personerna i fråga haft falska adresser. Rimligen borde Transportstyrelsen som rutin underrätta Skatteverket om den här typen av bilinnehav och Skatteverket rutinmässigt granska information från Transportstyrelsen.

Genom vilka åtgärder vill statsrådet stärka Transportstyrelsens kontakter med andra myndigheter och då främst Skatteverket?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:39 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 17 oktober

Svar på frågorna

2012/13:39 Transportstyrelsen och misstänkta bilinnehav

2012/13:41 Svart bilhandel

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Hans Olsson har frågat mig genom vilka åtgärder jag vill stärka Transportstyrelsens kontakter med andra myndigheter, främst Skatteverket. Vidare har han frågat justitieminister Beatrice Ask genom vilka insatser hon vill åtgärda den omfattande svarta bilhandeln i Sverige. Som bakgrund till frågorna anger Hans Olsson att bilägare med samordningsnummer står som innehavare till tusentals nyare fordon, som i en organiserad svart bilhandel skeppas ut från Sverige, främst till Västafrika, utan att myndigheterna reagerat. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Syftet med samordningsnummer är främst att myndigheter och andra verksamhetsområden ska ha ett gemensamt begrepp även för personer som inte är folkbokförda här. Skattekontoret kan tilldela personer ett samordningsnummer på begäran av vissa myndigheter, däribland Transportstyrelsen. Det är viktigt att kunna fastställa dessa personers identitet på ett säkert sätt och även att ha aktuella adressuppgifter i vägtrafikregistret, bland annat för att kunna debitera fordonsrelaterade skatter och avgifter. Transportstyrelsen har sedan april i år arbetat med att se över rutinerna för säker identifiering. Under hösten 2012 har det vidare träffats en överenskommelse mellan myndigheterna om att Transportstyrelsen ska leverera uppgifter till Skatteverket för att underlätta dess kontroller i skattehänseende.

Mindre än 1 procent, eller knappt 400, av de fordonsägare som registrerats i vägtrafikregistret med samordningsnummer, är ägare till fler än elva fordon. Även om så kallad svart bilhandel förekommer, så är enligt Transportstyrelsen det mest omfattande problemet, såväl vad gäller fordonsägare med samordningsnummer som med personnummer, användningen av så kallade fordonsmålvakter. Ett stort antal gäldenärer har fordonsrelaterade skulder till det allmänna. En stor del av dessa skulder hänför sig till så kallade fordonsmålvakter. Genom att låta en fordonsmålvakt, vanligtvis en person som saknar utmätningsbara tillgångar, stå som registrerad ägare till ett fordon, kan den civilrättsliga ägaren och troliga brukaren systematiskt undandra sig betalningsansvar för de parkeringsavgifter, skatter med mera som följer av ett fordonsinnehav. När det gäller detta har regeringen föreslagit åtgärder för att göra det svårare och mindre lönsamt att använda fordonsmålvakter och för att minska de fordonsrelaterade skulderna till det allmänna. Förslagen är under remiss.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.