Transportsektorns utsläpp

Skriftlig fråga 2016/17:268 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-02
Överlämnad
2016-11-03
Anmäld
2016-11-08
Svarsdatum
2016-11-09
Sista svarsdatum
2016-11-09
Besvarad
2016-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Statistik över utsläpp av växthusgaser visar att den trend av utsläppsminskningar som varade under Alliansens tid i regeringsställning, mellan 2008 och 2014, har brutits. Den preliminära statistiken från Naturvårdsverket för 2015 tyder på att minskningen kan ha avstannat. Dessutom visar ny statistik från SCB, för andra kvartalet i rad, att utsläppen av växthusgaser i Sverige ökar. Det är ett negativt trendbrott.

Kortsiktiga svängningar behöver i och för sig inte nödvändigtvis vara ett problem; det viktiga är den långsiktiga trenden. Men tyvärr har regeringen ännu inte presenterat några förslag för att långsiktigt få till stånd en bättre utveckling.

Enligt Naturvårdsverket står utsläppen från transportsektorn för ungefär en tredjedel av de totala utsläppen, och personbilar står för största delen. Utanför EU:s utsläppssystem är transportsektorns utsläpp klart störst och därmed mest angelägna att åtgärda. Statistik från SCB visar att andelen biodrivmedel tyvärr ökar tämligen långsamt.

Regeringens förslag på området har hittills mest handlat om att straffa transporterna i sig, dels genom den extra årliga skattehöjningen på drivmedel och dels genom den kilometerskatt som regeringen har aviserat att man avser att införa.

För att säkerställa en långsiktig utsläppsminskning i transportsektorn utan att slå mot människors transportbehov behövs enligt Moderaternas uppfattning i stället framför allt två saker: dels ett bonus–malus-system som gynnar miljöprestanda i fordonsflottan och dels en kvotplikt som successivt fasar in mer biobränsle i bränslemixen hos alla de fordon som fortfarande kommer att använda vanliga drivmedel. Kvotplikten bör enligt vår uppfattning helst vara utformad som en reduktionsplikt, som fokuserar på utsläppsminskningen (snarare än volyminblandningen). Förslag från regeringen på det här området lyser tyvärr med sin frånvaro.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

När och på vilket sätt avser ministern och regeringen att återkomma med förslag avseende exempelvis bonus–malus-system för fordonsflottan samt en kvotplikt/reduktionsplikt för drivmedel?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:268 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2016/02585/Kl

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:268 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Transportsektorns utsläpp

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) har frågat mig när och på vilket sätt jag och regeringen avser att återkomma med förslag avseende exempelvis bonus-malus-system för fordonsflottan samt en kvotplikt/reduktions-plikt för drivmedel.

Klimat är en av regeringens högst prioriterade frågor. I budgetpropositionen för 2017 föreslås den största investeringsbudgeten på klimat- och miljöområdet i Sveriges historia.

Det är oroande om SCB:s statistik visar att utsläppen av växthusgaser ökar. Sverige befinner sig i en mycket stark konjunktur och utsläppen av växthusgaser är fortfarande starkt kopplade till ekonomisk aktivitet.

SCB:s kvartalsstatistik inom ramen för miljöräkenskaperna kan vara ett användbart hjälpmedel för regeringen. Detta är dock preliminära siffror som inte är jämförbara med den officiella utsläppsstatistiken eftersom de bland annat innefattar utsläpp från utrikes sjöfart som varierar mycket och som ligger utanför den officiella statistiken. Officiell utsläppsstatistik för 2015 presenteras i december i år och för 2016 i slutet av nästa år.

Bonus-malus-utredningen har lämnat ett förslag om hur fordon med relativt låga utsläpp kan premieras vid inköpstillfället, medan fordon med relativt höga utsläpp belastas med en högre skatt. Förslaget bereds för närvarande. Regeringen vill ställa om till en fossilfri fordonsflotta. Regeringen avser att införa ett bonus-malus-system som innebär en väsentlig ambitionshöjning när det gäller den miljöstyrande effekten jämfört med dagens system, senast den 1 juli 2018.

En annan viktig del i insatserna för att nå en fossilfri fordonsflotta är att skapa långsiktiga spelregler för hållbara biodrivmedel. Förnybara bränslen ska ges goda förutsättningar att konkurrera med fossila bränslen, så att en successivt ökande andel förnybara bränslen kan åstadkommas. Regeringen kommer därför att ta fram förslag till nya regler för de ekonomiska styrmedlen på området. Regeringen arbetar med en lösning som ligger inom ramen för Europeiska kommissionens tolkning av reglerna om statligt stöd och som kan träda i kraft under mandatperioden.

Stockholm den 9 november 2016

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.