den 5 november
Svar på fråga 2003/04:161 om transpersoners situation i samhället
Statsrådet Mona Sahlin
Tasso Stafilidis har frågat statsrådet Lars Engqvist vad han avser att göra för att det ska genomföras en samlad översyn av den generella kunskapen om transpersoners situation i samhället.
Frågan har överlämnats till mig.
Som Tasso Stafilidis konstaterar är kunskapen om transpersoners situation i samhället bristfällig. Denna brist på kunskap märks inte sällan i den bild av transpersoner som ges i olika sammanhang. Bilden är ofta generaliserande och fylld av stereotyper och negativt värdeladdade beskrivningar. Det kan inte uteslutas att denna bild även haft betydelse för kränkningar av individers rätt till respekt och lika behandling i samhällslivet oavsett könsidentitet och dylikt.
Att genomföra en generell översyn om transpersoners situation i samhället är förknippat med flera problem. Ett sådant är att transpersoner, dessbättre, inte registreras som sådana. Ett annat är att transpersoner inte är en homogen grupp. Det är därför viktigt i sammanhanget att klargöra i vilket syfte en översyn bör göras och vilka frågor man vill ha svar på.
Den översyn som Tasso Stafilidis efterfrågar har, såvitt jag förstår, sin grund i att regeringen inte har inkluderat transpersoner i den lagstiftning eller de uppdrag till myndigheter som syftar till att motverka kränkningar i olika former.
Arbetet mot kränkningar av transpersoner ska kunna bedrivas även utan en sådan generell översyn. Alla ska ha lika möjligheter att mötas och bedömas utifrån sina egna individuella egenskaper och förutsättningar.
Frågan aktualiserar därför det generella skyddet mot diskriminering för transpersoner. Här pågår redan ett arbete i Diskrimineringskommittén som har till uppgift att kartlägga och analysera behovet av och formerna för en reglering av ett förbud mot diskriminering av alla transpersoner. Kommittén ska också överväga om någon myndighet ska ha till uppgift att särskilt ta till vara transpersoners rättigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juli 2005. Här kan nämnas att transsexuella personer, om de diskrimineras på grund av kön, genom jämställdhetslagen och lagen om likabehandling av studenter i högskolan redan i dag har ett skydd i arbetslivet och högskolan.
När det gäller regeringens framtida arbete avser jag att bevaka att också transpersoner inkluderas i sådana fall där det kan anses behövligt.
Mot denna bakgrund och med hänsyn till de problem som är förknippade med en generell översyn avser jag emellertid inte att för närvarande ta initiativ till en sådan.