Till innehåll på sidan

Transparens i arbetet med företagens sociala ansvar

Skriftlig fråga 2005/06:2023 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-15
Besvarad
2006-08-24
Besvarad
2006-08-29
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 augusti

Fråga 2005/06:2023 av Ingegerd Saarinen (mp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Transparens i arbetet med företagens sociala ansvar

I Europeiska kommissionens meddelande KOM(2006) 136 beskriver kommissionen sitt arbete för att göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar. Meddelandet är fortsättningen av den process som inleddes i och med grönboken 2001, KOM(2001) 366, meddelande 2002 och inrättandet av ett flerpartsforum om företagens sociala ansvar 2002.

I det föreliggande meddelandet finns en del oklarheter kring hur kommissionen kommer att jobba vidare med företagens sociala ansvar.

I meddelandet ges den så kallade alliansen en viktig och betydande roll i arbetet med att driva på företagens sociala ansvar. Alliansen beskrivs som ett öppet forum av företag. Alliansens mandat, vilka de är, hur de ska jobba etcetera beskrivs inte. Detta innebär ett brott mot den tidigare processen som varit ganska transparent @ vilka som deltagit i arbetet har tydligt listats, dokumentation från möten har publicerats etcetera. Nu vet man inte vilka företag som ingår i alliansen, vilka frågor dessa driver eller hur de jobbar.

Vad avser statsrådet att göra för att återigen skapa transparens i kommissionens arbete med företagens sociala ansvar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2023 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 2005/06:2023 om transparens i arbetet med företagens sociala ansvar

Statsrådet Hans Karlsson

Ingegerd Saarinen har frågat statsrådet Thomas Östros vad han avser att göra för att återigen skapa transparens i kommissionens arbete med företagens sociala ansvar. Arbetet inom regering är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

EU:s arbete med företagens sociala ansvar (CSR) initierades vid Europeiska rådet i Lissabon år 2000 och i juni samma år fördes CSR upp på den socialpolitiska dagordningen. Kommissionen har bedrivit ett flerårigt arbete i samarbete med alla intressenter såsom industrin, fackliga företrädare, NGO:er, investerare med flera. Inrättandet av ett flerpartsforum var ett exempel på detta.

I kommissionens meddelande KOM(2006)136 presenterar och stöder kommissionen inrättandet av ”Göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar @ Den europeiska alliansen för företagens sociala ansvar”, det nya initiativet The European Alliance for CSR.

Det är positivt att vi inom EU är överens om att göra regionen till den bästa på CSR men regeringen ställer sig tveksam till kommissionens meddelande av fler skäl.

Vid ett möte i maj presenterade kommissionen sitt meddelande i kommissionens högnivågrupp för företagens sociala ansvar, i vilken samtliga medlemsländerna är representerade. Sverige framförde vid efterföljande diskussion sin uppfattning, att CSR bygger på samarbete mellan olika intressenter och att det vid framtagandet av detta meddelande har brustit när det gäller transparens och samråd mellan kommissionen och medlemsländerna samt att de fackliga organisationerna och NGO:er ej heller har fått möjlighet att delta i arbetet. Vidare att förslaget inte vilar på några internationella normer till exempel ILO:s kärnkonventioner, OECD:s riktlinjer eller FN:s Global Compact. Sverige ställde sig också frågande till det eventuella mervärde som meddelandet och den så kallade alliansen skulle kunna ge de europeiska företagen, inte minst de små och medelstora företagen, och pekade på risken med att en otydlig CSR-linje skulle kunna skapa protektionism.

Kommissionen har nu efter denna diskussion inbjudit högnivågruppen till ett möte den 24 oktober vid vilket alliansen ska informera om pågående arbete med syfte att göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar.

Främjande av företagens sociala ansvar är en prioriterad fråga för regeringen och EU kan spela en viktig roll. Sverige har lagt stor vikt vid koppling mellan strategin för hållbar utveckling och strategin för tillväxt och sysselsättning, Lissabonstrategin.

Sverige har stor trovärdighet när det gäller företagens sociala ansvar och har genom regeringens initiativ Globalt ansvar väckt intresse internationellt också bland våra EU-grannar. Regeringen har betonat vikten av att utgångspunkten ska vara universella normer och principer såsom OECD:s riktlinjer och FN:s Global Compact.

Regeringen kommer att fortsätta driva dessa frågor inom EU liksom i andra internationella sammanhang såsom FN och OECD.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.