Trafikskolor

Skriftlig fråga 2016/17:1193 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-04-04
Överlämnad
2017-04-04
Anmäld
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-12
Svarsdatum
2017-04-21
Besvarad
2017-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den organiserade brottsligheten hittar hela tiden nya vägar för att finansiera sin verksamhet. I april 2016 slog polisen och Ekobrottsmyndigheten till mot trafikskolor i bland annat Karlstad och Karlskoga eftersom man misstänkte att de hade bedrivit oredovisad och otillåten verksamhet. Sådan verksamhet förekommer i hela landet och är ofta sammankopplad med annan grov brottslighet.

Jag har själv deltagit i ett möte med seriösa trafikskolor, vilket också uppmärksammades i Nya Wermlands-Tidningen (NWT), och det är en otäck bild som målas upp. Ungdomar som vill ta körkort lärs upp av obildade körskollärare och vid avhopp skräms de till tystnad. Agerandet från de otillåtna skolorna blir alltmer aggressivt mot de kunder som lämnar dem. Något som lett till att folk inte vågar träda fram och berätta. En utveckling vi inte kan tolerera. Vi politiker måste vara de tystas röster.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att möjligheterna till ett körkortslån ska utredas. Körkort med CSN-lån är ett av regeringens vallöften, ett positivt förslag som förhoppningsvis kommer att öka antalet ungdomar som tar körkort. Då är det än mer viktigt att det blir ordning och reda inom trafikskoleområdet. Våra ungdomar måste kunna lita på att körskolläraren är utbildad och att de inte bidrar till organiserad brottslighet.

Transportmyndigheten måste ges bättre verktyg för att se till att alla trafikskolor uppfyller de krav som finns i dag. Till detta behövs en ökad översyn kring de kryphål som bevisligen finns. Sveriges Trafikskolors Riksförbund har bland annat föreslagit id-kort för körskollärare, andra färger på bilarnas registreringsskyltar och tillstånd för bilar med dubbelkommando för att förhindra den här typen av oseriösa trafikskolor. Oavsett lösning behövs det en översyn av Transportmyndighetens möjligheter för att sätta stopp för de här oseriösa företagen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att få ordning och reda inom trafikskoleområdet? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1193 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/02592/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1193 av Lars Mejern Larsson (S) Trafikskolor

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att få ordning och reda inom trafikskoleområdet.

Grunden för Sveriges trafiksäkerhetsarbete är nollvisionen. Regeringen har höga ambitioner för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige och fattade därför under hösten 2016 beslut om en nystart för nollvisionen. En del av arbetet mot nollvisionen är att säkerställa att förarutbildningen håller en god kvalitet och att blivande körkortstagare får de nödvändiga kunskaperna.

Olaglig körskoleverksamhet och olaglig övningskörning är problem som myndigheterna Transportstyrelsen, Polismyndigheten, och Ekobrottsmyndigheten samarbetar kring för att kunna stävja så effektivt som möjligt. De legala och seriösa trafikskolorna ska inte utsättas för konkurrens från verksamheter där företrädarna inte gör rätt för sig genom att inte ha de tillstånd som krävs och inte betalar skatter och avgifter.

Transportstyrelsen har nyligen avtalat med Statens väg- och transportforskningsinstitut att genomföra en utvärdering av den förra regeringens reform som införde en begränsning av antal möjliga elever per handledarskap. I detta arbete ingår att ta fram förslag till åtgärder mot olaglig trafikskoleverksamhet. Rapport och slutsatser från det arbetet kommer tidigt under 2018.

Det är också viktigt att titta på orsakerna till den olagliga verksamheten. Transportstyrelsen kommer att genomföra en studie som ska ge svar på om det finns grupper som har lämnats utanför i dagens förarutbildningssystem. Rapport och slutsatser från denna studie väntas under 2018.

Regeringen angriper problemet med olaglig trafikskoleverksamhet och olaglig övningskörning på ett systematiskt sätt och förslag till åtgärder ska vara del av en helhet som motverkar existerande olaglig verksamhet, förebygger att ny sådan uppstår och är genomtänkta på ett sätt som inte skapar stora kostnader för samhället och individer i onödan.

Då det pågår utredningar kring problematiken med olaglig trafikskoleverksamhet och dess orsaker kommer jag inte att föregå dessa.

Stockholm den 21 april 2017

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.