Trafiksäkerhet och taxichaufförers villkor

Skriftlig fråga 2019/20:586 av Linus Sköld (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-05
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Taxibranschen i stora delar av landet är helt beroende av uppdrag för det offentliga. Upphandlade skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor är kärnan i många taxibolags verksamhet, åtminstone på mindre orter.

Upphandlingsreglerna ger oönskade effekter på många områden. Som exempel kan nämnas min hemkommun Älvsbyn och grannkommunen Piteås taxibolag, som båda vunnit upphandlingen av sjukresor i grannkommunen. Mellan Älvsbyn och Piteå är sträckan närmare sex mil, vilket betyder att bilar från Älvsbyn kommer att få långa framkörningssträckor för uppdrag i Piteå och vice versa. Knappast en klimatsmart lösning.

Jag tänker dock att huvudfelet är det race mot botten i arbetsvillkor som upphandlingen skapar. I den ständiga jakten på lägsta pris som uppstår i upphandlingsförfarandet definieras hur taxichaufförers villkor ser ut. Som en konsekvens av detta kör taxichaufförer som regel på antingen helt eller delvis provisionsbaserad lön.

I vanliga fall skulle jag mena att detta är en fråga som bör regleras i avtal mellan arbetsmarknadens parter. Men för just taxichaufförer blir det annorlunda. Dels är det väldigt många taxichaufförer som inte omfattas av kollektivavtal, dels är det en fråga om trafiksäkerhet. Att taxichaufförer har villkor som gör att de kan reglera sin lön med gaspedalen sätter människors liv på spel. Om chaufförens villkor ger incitament att köra skolskjutsen, färdtjänstresan, sjukresan lite snabbare för att få ihop pengar till mat på bordet äventyrar det trafiksäkerheten på ett allvarligt sätt.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern att agera för att taxichaufförers arbetsvillkor inte ska utgöra en trafikfara?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:586 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/03269/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:586 av Linus Sköld (S)
Trafiksäkerhet och taxichaufförers villkor

Linus Sköld har frågat mig hur jag avser att agera för att taxichaufförers arbetsvillkor inte ska utgöra en trafikfara.

Att taxiförare har schyssta arbetsvillkor är mycket viktigt. Arbetsmarknadens parter har en central roll eftersom de genom kollektivavtal reglerar arbetsvillkoren för arbetstagare.

I arbetet med nollvisionen krävs att olika aktörer bidrar och tar ansvar för trafiksäkerheten. Kommunerna som upphandlar skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor har möjlighet att ställa krav på schyssta villkor och kvalitetskrav på de transporter som upphandlas. På så sätt kan kommunerna i egenskap av beställare bidra till bättre arbetsvillkor för taxiförarna och en ökad trafiksäkerhet. Det är obligatoriskt att ställa krav i upphandlingar som säkerställer att människor i behov av arbete inte utnyttjas genom usla villkor.

Det finns flera goda exempel där transportköpare tar ansvar för de transporter som utförs. Här kan nämnas att Taxiförbundet har ett initiativ med kvalitets- och miljöledningssystem Säker Grön Taxi som bygger på den internationella standarden ISO 14001 och Sveriges Åkeriföretags initiativ Fair Transport där transportköparen ges möjlighet att välja företag som utför hållbara transporter. Ett annat exempel är att Trafikverket tillsammans med åtta av de största transportköparna tagit initiativ till att vid upphandlingar eller beställningar av transporter bidra till en ökad hastighetsefterlevnad. Dessa initiativ är mycket glädjande och något som fler aktörer bör följa efter i arbetet med hållbara transporter och nollvisionen.

Det är mycket viktigt att sund konkurrens råder inom taxibranschen och regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hur kontrollverksamheten av bland annat taxitrafik kan förbättras i syfte att öka regelefterlevnaden.

Stockholm den 17 december 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.