Trafikplikt för flyg till södra Sverige

Skriftlig fråga 2019/20:1170 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-08
Överlämnad
2020-04-09
Anmäld
2020-04-14
Svarsdatum
2020-04-22
Sista svarsdatum
2020-04-22
Besvarad
2020-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vad som sägs vara ”samhällsviktiga transporter” säkras nu av regeringen genom trafikplikt för ett antal flyglinjer. Den beräknade kostnaden för fem månader sägs bli 105 miljoner kronor. Coronaepidemin slår hårt mot både flygbolag som flygplatser. Trafikplikten innebär en möjlighet att både säkra vissa linjer och att upprätthålla kapacitet. Bortsett från Visby är samtliga linjer regeringen pekar ut i norra Sverige, som Kiruna, Luleå, Östersund och Sundsvall. Flyget är också av stor betydelse för södra Sverige. Med indragna flyglinjer kan flygplatser stängas och för regioner viktiga kommunikationsmöjligheter till och från Stockholmsområdet permanent slås ut då det kan visa sig svårt att återstarta verksamhet. Det handlar om för Sydsverige viktiga platser som Ängelholm, Halmstad, Malmö/Sturup, Kristianstad och Ronneby.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Finns det i ambitionen att säkra att hela Sverige ska värnas några planer att genom trafikplikt se till att det finns flyg till områden söder om Mälardalsregionen, såsom Ängelholm, Halmstad, Kristianstad, Malmö eller Ronneby?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1170 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/

01091/TP

I2020/01092/TP

I2020/01093/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1170 av Hans Wallmark (M) Trafikplikt för flyg till södra Sverige, fråga 2019/20:1172 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Flygtrafik till södra Sverige samt fråga 2019/20:1173 av Lars Hjälmered (M) Flygtrafik till Göteborg

Hans Wallmark, Ann-Charlotte Hammar Johnsson och Lars Hjälmered har ställt frågor till mig om allmän trafikplikt. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Spridningen av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 har lett till ett minskat flygande och har tvingat flygbolag att kraftigt dra ned på trafiken. Det får konsekvenser för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål.

Det är av stor betydelse att det finns snabba transporter så att viktiga funktioner i samhället kan upprätthållas. För Norrland och Gotland är det särskilt viktigt eftersom det, till skillnad från stora delar av fastlandet i södra Sverige, saknas jämförbart snabba transportalternativ. Den här typen av transporter har bland annat betydelse för hälso- och sjukvård, räddningstjänst och totalförsvar men också för gods. Det kan t.ex. handla om att transportera sjukvårdspersonal eller medicinska prover.

Regeringen beslutade den 6 april 2020 om införande av allmän trafikplikt på linjerna Arlanda–Kiruna, Arlanda–Luleå, Arlanda–Umeå, Arlanda–Östersund, Arlanda–Skellefteå, Arlanda–Örnsköldsvik, Arlanda–Sundsvall samt Arlanda–Visby.

I samma beslut uppdrog regeringen till Trafikverket att skyndsamt upphandla flygtrafik på linjerna. Avtal om flygtrafik ska avse trafik under en månad i taget med möjlighet för Trafikverket att senast två veckor före avtalstidens utgång förlänga avtalen med som mest en månad i taget under som längst fem månader totalt.

I uppdraget framgår att Trafikverket ska se till att de flygplatser som omfattas av beslutet av allmän trafikplikt kan nås genom att i möjligaste mån arrangera en kostnads- och miljömässigt effektiv slingning av flyglinjerna med upp till tre mellanlandningar på en linje.

Urvalet av destinationer bygger på en bedömning som kan komma att omprövas utifrån bland annat förändringar i behov och smittspridning.

Stockholm den 21 april 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.