Trafikkaos på E4:an

Skriftlig fråga 2017/18:862 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Under helgen den 24–25 februari var det närmast trafikkaos på E4:an mellan Gävle och Hudiksvall; även söder om Gävle på samma väg mot Uppsala inträffade ett antal allvarliga trafikolyckor.

Under ett par timmar på söndagen den 25 februari var hela E4:an mellan Gävle och Söderhamn avstängd i såväl norrgående som södergående riktning. Olyckorna inträffade där det var två-plus-ett-väg. Förutom det mänskliga lidandet för de som drabbas av olyckorna var vägen helt avstängd.

Räddningstjänsten uttalade till lokala medier att E4:an var halare än en skridskobana, vilket sannolikt var orsaken till de omfattande trafikolyckorna. Enligt Gefle Dagblad kan det ha varit upp till åtta trafikolyckor samtidigt.

Bilister i Sverige, såväl i yrkestrafiken som sportlovsfirare, måste kunna ta sig fram tryggt och säkert efter våra vägar. När det gäller E4:an mellan Gävle och Söderhamn gick Trafikverket ut redan före trafikolyckorna och vädjade till bilisterna att välja alternativa vägar då man befarade att kapaciteten på två-plus-ett-vägen inte skulle räcka till. Tyvärr fick Trafikverket rätt men utöver kapacitetsbristen inträffade det alltså ett antal olika trafikolyckor.

Trafikverket har i sina upphandlingar tydliga krav och specifikationer på hur det förebyggande arbetet ska gå till så att blixthalka inte ska uppstå men eftersom E4:an har blivit halare än en skridskobana enligt Räddningstjänsten Gästrikland så fungerar inte den förebyggande halkbekämpningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att E4:an ska bli trygg, säker och körbar?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2018-02-27 Överlämnad: 2018-02-27 Anmäld: 2018-02-28 Svarsdatum: 2018-03-07 Sista svarsdatum: 2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga