Trafikens ökade klimatutsläpp

Skriftlig fråga 2015/16:286 av Stina Bergström (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-11-06
Överlämnad
2015-11-09
Anmäld
2015-11-10
Sista svarsdatum
2015-11-18
Svarsdatum
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Med bara en månad kvar till klimatmötet i Paris presenterar Trafikverket oroväckande siffror om att utsläppen från vägtrafiken i Sverige återigen ökar. Detta är något som djupt oroar mig.

Sedan 2008 har koldioxidutsläpp från vägtrafiken i Sverige sakta med säkert minskat. Men i år har kurvan börjat peka uppåt igen och Trafikverket kallar situationen ett trendbrott. En anledning är förstås det låga oljepriset. Men det finns fler saker som spelar in.

Regeringen har bestämt att vi ska bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer. Vägtrafiken står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp. En viktig åtgärd för att minska våra klimatutsläpp är därför att minska utsläppen från vägtrafiken, genom att minska biltrafiken på våra vägar och gator och att se till att de fordon som åker på våra vägar går på förnybara drivmedel och el.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att vägtrafikens utsläpp ska börja minska igen och minska i den takt så att vi uppfyller våra klimatmål?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:286 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2015/07775/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:286 av Stina Bergström (MP) Trafikens ökade klimatutsläpp

Stina Bergström har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta inom ramen för mitt ansvarsområde i regeringen för att vägtrafikens utsläpp ska börja minska igen och minska i den takt så att vi uppfyller våra klimatmål.

Välfungerande och hållbara transporter i hela Sverige är en prioriterad fråga för regeringen. I det ingår att minska transportsektorns klimat- och miljöpåverkan. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder för att detta ska uppnås.

I budgetpropositionen för 2016 föreslås bland annat en höjning av energiskatten på bensin och diesel, ytterligare medel till supermiljöbilspremien, en förlängning av den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdena för elbilar och gasbilar samt stöd till elbussar. Sedan tidigare har regeringen tillsatt utredningar om hur ett s.k. bonus/malus-system för lätta fordon kan utformas i syfte att öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp samt hur en avståndsbaserad vägslitageskatt för tunga lastbilar kan utformas i syfte att minska miljöpåverkan från transportsektorn. Det s.k. Klimatklivet bidrar bland annat till att främja en elektrifiering av fordonsflottan genom stöd till laddstolpar och att öka tillgång till förnybart bränsle genom biogasproduktion.

Inom mitt ansvarsområde stärker vi konkurrenskraften hos järnvägen, kollektivtrafiken och cykeltrafiken för att ge människor och företag bättre möjligheter att välja klimatsmart alternativ. Bland annat föreslås anslaget till järnvägsunderhållet ökas med 1,24 miljarder kronor per år för åren 2016–2018. Regeringen har vidare föreslagit en tvåårig satsning på cykelfrämjande åtgärder på totalt 100 miljoner kronor under 2016 och 2017. För att främja hållbara stadsmiljöer erbjuder regeringen statlig medfinansiering på totalt 2 miljarder kronor för lokala och regionala investeringar i kollektivtrafik i tätorter.

Därutöver är visionen att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser och regeringens ambition att miljöpåverkan från transportsektorn ska minskas viktiga utgångspunkter för regeringens arbete.

Stockholm den 25 november 2015

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.