Tortyr i Egypten

Skriftlig fråga 2009/10:352 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 16 december

Fråga

2009/10:352 Tortyr i Egypten

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Egypten är en polisstat som inte skyddar sina medborgare från tortyr, hävdar 16 egyptiska människorättsgrupper i en gemensam rapport. Grupperna beskriver en situation där den som begår övergrepp slipper undan ostraffad; ett klimat som skapats medvetet under flera årtionden. "När denna straffrihet gradvis blivit norm har säkerhetsstyrkornas befogenheter utökats och Egypten har förvandlats till en polisstat", skriver grupperna i sin rapport. Regeringen hävdar att det i fråga om tortyr rör sig om enstaka fall.

Grupperna anklagar också den egyptiska staten för att systematiskt använda tortyr. "Tortyrbrott hör till vardagen på polisstationer, i fängelser och till och med på öppen gata", heter det. Det är inte bara politiska aktivister som drabbas, utan vem som helst i utsatta grupper, inte minst de fattiga. Alla slags tortyrmetoder används, enligt rapporten. Det är allt från vanlig misshandel, piskning och cigarettbränning till elchocker på könsorgan och upphängning på järnstörar.

Egypten är tveklöst en polisstat. Myndigheterna blockerar ett antal sajter på Internet och övervakar Internettrafiken, som i sin helhet går genom statliga Egypt Telecom. Regeringskritiska bloggare grips, fler än hundra bara under 2008, och många berättar om övergrepp och tortyr. Undantagstillstånd har rått konstant i Egypten sedan mordet på president Anwar Sadat 1981.

Avser utrikesministern, utifrån EU:s Medelhavsavtal och övrigt EU-samarbete med Nordafrika, att påverka Egypten så att tortyren kan upphöra och mänskliga rättigheter respekteras?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2009-12-16 Anmäld: 2009-12-16 Besvarad: 2009-12-22 Svar anmält: 2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-12-22)