Tolksituationen i Örebro län

Skriftlig fråga 2005/06:1234 av Larsen, Sofia (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-20
Anmäld
2006-03-20
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2005/06:1234 av Sofia Larsen (c) till socialminister Berit Andnor (s)

Tolksituationen i Örebro län

De statliga bidragen till landstingens tolkcentraler delas märkligt nog inte ut efter behov, efter antalet brukare i länen, utan efter antalet invånare som ett län har. Detta gör att länen får olika mycket pengar per brukare. Den statliga fördelningen av bidragen är därför mycket snedvriden och orättvis och ger ett system som utgår från felaktiga grunder i stället för från faktiska behov. Många döva eller hörselskadade hamnar därför i kläm och får inte möjlighet till teckenspråkstolk vid till exempel utbildning, utvecklingssamtal eller vid besök hos läkare.

Örebro läns landsting har ett mycket stort antal teckenspråkiga döva eller hörselskadade som behöver teckenspråkstolk. Tyvärr räcker inte resurserna för att alla ska få den hjälp de behöver. Det är inte brist på tolkar utan brist på resurser som gör denna verklighet. Snedfördelningen i bidragssystemet blir väldigt tydlig när vi ser de faktiska siffrorna. Örebro läns landsting får i år 3 958 844 kr i statsbidrag medan Stockholm får 15 155 823 kr i statsbidrag trots att de båda städerna har ungefär lika många brukare. En snedvridning och en orättvisa som gör att den enskildes rättigheter och möjligheter blir helt åsidosatta.

Hur och när kommer statsrådet att agera för att utjämna de orättvisor som finns i systemet om teckenspråkstolkar så att alla brukare får samma rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1234 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 2005/06:1234 om tolksituationen i Örebro län

Socialminister Berit Andnor

Sofia Larsen har frågat mig hur och när jag kommer att agera för att utjämna de orättvisor som finns i systemet om teckenspråkstolkar så att alla brukare får samma rättigheter.

Sofia Larsen jämför storleken på statsbidraget till Örebro läns landsting respektive Stockholms läns landsting. Från början fördelades medlen till samtliga landsting utifrån antalet invånare i respektive landstingsområde. Fördelningsprincipen ändrades 1995 så att bidraget till Örebro läns landsting nu är 80 % högre per invånare än för riket i övrigt.

Riksrevisionsverket (RRV), nuvarande Riksrevisionen, har på uppdrag av regeringen utvärderat statsbidragssystemet. I uppdraget ingick att vid behov lämna förslag till nytt fördelningssystem. RRV konstaterade i sin rapport att det inte är möjligt att tillgodose landstingens varierande behov via en fördelning per invånare men lämnade inte något eget förslag till annan lösning. Ett val av fördelningsmodell bör enligt RRV föregås av en precisering av syftet med statsbidraget. Otydligheten i syftet har enligt RRV medverkat till att bidraget i vissa fall ersätter landstingens egenfinansiering.

Regeringen gav därför den särskilde utredare som ska göra en översyn av teckenspråkets ställning i uppdrag att också pröva frågan om en ny fördelningsmodell för statsbidraget till tolktjänst. Utredaren ska i sitt arbete beakta slutsatserna i RRV:s rapport. Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2006 och därefter remissbehandlas. Jag vill först ta del av utredarens förslag och de remissvar som inkommer innan jag tar ställning till vilka åtgärder som kan behöva vidtas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.