Tillstånd för tobaksförsäljning

Skriftlig fråga 2006/07:1393 av Axelsson, Lennart (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-19
Anmäld
2007-06-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-07-04
Svar anmält
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga

2006/07:1393 Tillstånd för tobaksförsäljning

av Lennart Axelsson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Ett uppmärksammat fall i Örebro, där ett par personer vid upprepade tillfällen har sålt tobak till minderåriga, har visat på stora brister i den nuvarande tobakslagstiftningen vad gäller påföljderna för detta brott.

Det finaste vi har, våra barn, köper utan vidare tobak om de så önskar trots att tobakslagen föreskriver en åldersgräns på 18 år och krav på legitimation. Undersökningar visar att varannan ungdom som röker eller snusar köper sin tobak själv. Varje dag börjar fortfarande ett 50-tal nya ungdomar att röka, ett beroende som kraftigt påverkar både deras hälsa och ekonomi.

Vi kan inte längre vara så flata att vi tillåter att detta sker utan att göra något. Lagen måste skärpas. Det effektivaste vore med all säkerhet att införa en sorts tillstånd liknande den som finns för försäljning av alkohol, ett tillstånd som sedan kan dras tillbaka vid missbruk – gärna i kombination med kännbara bötesstraff.

Min fråga till statsrådet är vilka åtgärder hon är beredd att vidta, både när det gäller tobakslagstiftningen och i övrigt, för att skydda våra ungdomar mot en försåtlig drog som är ett allvarligt hot mot hälsan hos dem som fastnar i ett nikotinberoende.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1393 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 4 juli

Svar på fråga

2006/07:1393 Tillstånd för tobaksförsäljning

Statsrådet Maria Larsson

Lennart Axelsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta, när det gäller tobakslagstiftningen och i övrigt, för att skydda våra ungdomar mot tobak som är ett allvarligt hot mot hälsan hos dem som fastnar i ett nikotinberoende.

Att förhindra att barn och ungdomar hamnar i tobaksberoende är ett av tobakslagens viktigaste syften. Det är viktigt att tobakslagen är tillräckligt kraftfull för att syftet ska uppnås. Regeringen följer dessa frågor löpande.

Enligt 12 § tobakslagen (1993:581) är det förbjudet att sälja eller på annat sätt lämna ut tobaksvaror i näringsverksamhet till den som inte har fyllt 18 år. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot  förbudet i 12 § tobakslagen kan dömas för olovlig tobaksförsäljning till böter eller fängelse i högst sex månader. Enligt 12a § tobakslagen ska tobaksvaror som säljs till konsumenter tillhandahållas på ett sådant sätt att det går att kontrollera mottagarens ålder. Detta gäller även när försäljningen sker exempelvis genom en automat, via postorder eller via Internet.

Kommunerna utövar den omedelbara tillsynen när det gäller ålderskontrollen av tobaksvaror och länsstyrelserna utövar den regionala tillsynen. Statens folkhälsoinstitut ansvarar för den centrala tillsynen. Enligt tobakslagen har kommunerna möjlighet att meddela förelägganden och förbud mot näringsidkare som bryter mot ålderskontrollen. Sådana förelägganden och förbud får även förenas med vite.

Det är också viktigt att se till att lagstiftningen går att efterleva i praktiken. Under ett antal år har tobaksområdet prioriterats ned jämfört med till exempel alkoholområdet. Detta har bland annat medfört att den centrala tillsynen av tobak inte är lika utvecklad som tillsynen på alkoholområdet. En av de frågor som vi har förändrat sedan regeringsskiftet är att prioritera upp tobaksfrågorna. Som exempel kan nämnas att Statens folkhälsoinstitut har fått tydliga signaler att lyfta fram tillsynsarbetet avseende tobakslagen. Detta kan man dock inte göra över en natt eftersom det tar tid att bygga upp kompetens för att exempelvis kunna ge råd och vägledning till lokala och regionala tillsynsmyndigheter.

Den tidigare relativt låga prioriteringen av tobaksområdet har också påverkat lokala och regionala tillsynsmyndigheters möjligheter att kunna verka och arbeta aktivt med efterlevnaden av tobakslagen. Det krävs många åtgärder och insatser av tillsynsmyndigheterna men också av andra aktörer i samhället som arbetar med tobak.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.