Tillgänglighet för funktionshindrade

Skriftlig fråga 2006/07:1618 av Malmberg, Betty (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-05
Anmäld
2007-09-06
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 september

Fråga

2006/07:1618 Tillgänglighet för funktionshindrade

av Betty Malmberg (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

År 2000 beslutade riksdagen att anta ett mycket ambitiöst mål för att uppnå en tillgängligare miljö för personer med funktionshinder. På tio år skulle så kallade ”enklare hinder” vara åtgärdade för att underlätta funktionshindrades möjligheter att röra sig i olika miljöer och även förbättra deras delaktighet i det offentliga rummet, naturligtvis en vällovlig och mycket viktig rättvisefråga i ett modernt samhälle. Nu har tre fjärdedelar av den uppsatta tiden gått och dessvärre återstår fortfarande oändligt mycket att göra. Trafikhuvudmän, kommuner, myndigheter med flera arbetar förvisso målmedvetet med frågan, men det framstår som högst orimligt att de ska hinna åtgärda alla bristerna i närmiljön i tid. Självfallet är det också tillgången på resurser som avgör i vilken utsträckning de nödvändiga åtgärderna kan genomföras. Det är uppenbart att den tidigare regeringen inte tog frågan på allvar.

Jag undrar därför vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att infria målet om en tillgänglig miljö år 2010.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1618 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1618 Tillgänglighet för funktionshindrade

Statsrådet Maria Larsson

Betty Malmberg har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att infria målet om en tillgänglig miljö år 2010. Den nationella handlingsplanen för handikappolitiken (prop. 1999/2000:79, bet. 1999/2000:SoU14, rskr. 1999/2000:240), som samtliga partier i riksdagen ställt sig bakom, anger mål och inriktning för politiken fram till år 2010. I handlingsplanen finns två tydliga mål om förbättrad tillgänglighet som bör vara åtgärdade vid utgången av 2010. Det ena rör kollektivtrafiken och det andra rör frågan om enkelt avhjälpta hinder som sedan år 2001 finns införd i plan- och bygglagen. Dessutom ska de statliga myndigheterna fungera som föredöme när det gäller tillgänglighetsarbetet.

Jag delar Betty Malmbergs bedömning att den förra regeringen varit alltför passiv i genomförandet av handlingsplanen och därför återstår en hel del arbete.

När det gäller att tillgängliggöra kollektivtrafiken har Banverket och Vägverket tagit fram ett prioriterat nätverk som består av en begränsad men sammanhängande del av kollektivtrafiksystemet som ska täcka mellan 60-80 procent av allt resande. Arbetet pågår för fullt så att nätverket ska vara användbart för personer med nedsatt orienterings- eller rörelseförmåga senast vid utgången av 2010. Banverket och Vägverket ska redovisa handlingsprogram och långsiktiga åtgärder för det kvarvarande arbetet senast den 31 december i år.

Tidigare uppföljning av arbetet med enkelt avhjälpta hinder visar att det finns oklarheter i regelverket som fördröjer genomförandet. Mot bakgrund av det har regeringen den 20 juni i år gett Boverket i uppdrag att lämna förslag till författningsändringar för att förtydliga bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder. Precis i dagarna har Boverket också lämnat en andra uppföljning av hur arbetet med enkelt avhjälpta hinder fortlöper. Uppföljningen visar bland annat att det fortfarande finns ett behov av information och att tre fjärdedelar av de berörda fastighetsägarna har påbörjat att åtgärda sina fastigheter. 9 procent av fastighetsägarna uppger att de åtgärdat alla hinder.

När det gäller tillgängligheten till de statliga myndigheterna har nu de allra flesta myndigheter en handlingsplan för förbättrad tillgänglighet. De myndigheter som fortfarande inte har det är myndigheter som har en decentraliserad organisation samt sådana som omlokaliserats, ombildats eller avvecklats. Arbetet går nu in i en konkret fas där planerna ska omsättas i praktiska förbättringsåtgärder.

Tillsynes är bilden fortfarande den att det pågår en hel del aktiviteter, att arbetet går framåt men att tempot måste öka ytterligare för att vi ska nå målen i den nationella handlingsplanen. Mot bakgrund av det avser regeringen att ge en statssekreterargrupp och en interdepartemental arbetsgrupp inom Regeringskansliet ett uppdrag att ta fram en strategi för att nå målen i den nationella handlingsplanen för handikappolitiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.