Till innehåll på sidan

Tillgång till fiber för bredbandsutbyggnad

Skriftlig fråga 2008/09:116 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-17
Anmäld
2008-10-17
Besvarad
2008-10-22
Svar anmält
2008-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 oktober

Fråga

2008/09:116 Tillgång till fiber för bredbandsutbyggnad

av Mikael Oscarsson (kd)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

För att säkerställa en fortsatt bredbandsutbyggnad i Sverige, där flera leverantörer erbjuder sina tjänster, är det nödvändigt med både en fungerande konkurrens och en ökad fibersatsning.

I nästa generations accessnät flyttas fibern närmare hushåll och företag vilket möjliggör väsentligt högre hastigheter även i kopparnätet. Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart att bygga för många parallella fibernät, utan det är nödvändigt att det går att hyra fiber (så kallad svartfiber) från den största aktören Telia Sonera.

Det framförs nu klagomål från flera operatörer på att detta är näst intill omöjligt. Post- och telestyrelsen har i en rapport konstaterat att Telia Soneras agerande är skadligt för marknadens funktion men har ändå valt att inte ingripa. Denna utveckling har vi sett i andra länder med följd att telemonopolen börjat återuppstå igen.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa både en framtida fiberutbyggnad och framtida god konkurrens i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:116 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 22 oktober

Svar på fråga

2008/09:116 Tillgång till fiber för bredbandsutbyggnad

Statsrådet Åsa Torstensson

Mikael Oscarsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att säkerställa både en framtida fiberutbyggnad och framtida god konkurrens i Sverige.

Jag håller med Mikael Oscarsson om att det är nödvändigt med både en fungerande konkurrens på bredbandsområdet och en utbyggd IT-infrastruktur i hela landet. Och jag ser ingen motsättning i dessa målsättningar. En fungerande konkurrens driver fram investeringar, såväl i IT-infrastruktur som i nya affärsmodeller med mera.

Mikael Oscarsson har en poäng i att det inte kan förutsättas att parallella IT-infrastrukturer växer fram i hela landet. I de fall det inte finns kommersiella möjligheter för konkurrens på infrastrukturnivå ska konkurrens på tjänstenivå – inom infrastrukturer – i stället eftersträvas.

Konkurrens som driver marknadens utveckling medför en mängd positiva effekter. Sverige ligger internationellt sett bra till vad gäller tillgång till elektronisk kommunikation. Statens huvudsakliga roll är att skapa goda förutsättningar för att marknadsutvecklingen fortsatt ska vara gynnsam för medborgarna.

Genom lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation har Post- och telestyrelsen getts verktyg att öppna upp flaskhalsar i infrastrukturer för att därigenom skapa förutsättningar för en fungerande konkurrens. I våras utökades verktygslådan genom att det i lagen infördes en möjlighet till funktionell separation av en vertikalt integrerad dominerande aktör som ålagts skyldighet om tillträde till det metallbaserade accessnätet.

Inom EU pågår för närvarande en översyn av de direktiv som ligger till grund för det svenska regelverket på området. En av de regleringsmöjligheter som diskuteras att införas i regelverket är möjlighet till funktionell separation. I detta fall är möjligheten teknikneutral och kan således omfatta till exempel fiberbaserade nät. Sverige stöder i förhandlingarna detta förslag, liksom övriga steg i att göra regelverket än mer anpassat till den tekniska och marknadsbaserade utvecklingen.

Sammanfattningsvis vill jag således betona att konkurrens och investeringar är ledord i regeringens politik kring sektorn elektronisk kommunikation. Vi ser ständigt över de verktyg som kan användas för att främja konkurrensen samtidigt som investeringsviljan i nya nät och tjänster inte hämmas. Det är viktigt att ansvariga myndigheter som Post- och telestyrelsen och Konkurrensverket har möjlighet att ingripa i de fall konkurrensen sätts ur spel. Vi har redan i dag bra regelverk för att tillse detta, och vi arbetar aktivt för att göra regelverken ännu bättre.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.