Till innehåll på sidan

Tillfällig skattelättnad på bensin och diesel vid oroligheter i Mellanöstern

Skriftlig fråga 2019/20:723 av Edward Riedl (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-07
Överlämnad
2020-01-07
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-15
Sista svarsdatum
2020-01-15
Besvarad
2020-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Med oroligheterna i Mellanöstern finns det en risk att oljepriset höjs rejält. Priset per liter bensin och diesel vid pump i Sverige kommer då att höjas rejält med dagens höga skatter. Peder Blohm Bokenhielm som leder Bensinupproret 2.0 har föreslagit att staten borde kunna sänka skatterna tillfälligt för att solidariskt kompensera landets bilister ifall priset på olja kraftigt höjs. Det handlar i grunden om att alla som jobbar och får Sverige att fungera faktiskt ska ha rimliga kostnader för att ta sig till och från jobbet med mera. Vid en kraftig prischock på oljan kan man faktiskt ställa sig frågan om det ska leda till kraftigt förstärkta intäkter för staten på bilisternas bekostnad.

Mot den bakgrunden vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kan ministern tänka sig att sänka skatten på bensin och diesel ifall oroligheterna i Mellanöstern gör att priset på olja höjs kraftigt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:723 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/

000

31

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:723 av Edward Riedl (M)
Tillfällig skattelättnad på bensin och diesel vid oroligheter i Mellanöstern

Edward Riedl har frågat mig om jag kan tänka mig att sänka skatten på bensin och diesel ifall oroligheterna i Mellanöstern gör att priset på olja höjs kraftigt.

Bensinpriset har fluktuerat mycket det senaste året. Det är viktigt att understryka att detta inte skett på grund av bensinskatten utan på grund av vad som händer i vår omvärld.

Nu är det oroligheterna i Mellanöstern som kan få påverkan på en rad olika saker, bl.a. oljepriserna. Regeringen följer noga utvecklingen och arbetar aktivt för att läget ska stabilisera sig. Det är ännu inte klart vilka konsekvenser som kan följa på det uppkomna läget och det är därför för tidigt att säga om några åtgärder kan komma att vara nödvändiga framöver.

På lite längre sikt visar det här behovet av omställning – inte bara för klimatet utan också för att priset för att köra bil inte ska svänga kraftigt beroende på omvärldshändelser. Vi kan inte ha en situation där vi i Sverige är beroende av utvecklingen mellan USA och Iran eller hur OPEC-länderna inklusive Saudiarabien och Venezuela agerar utan vi behöver ställa om så att vi kan använda annat än fossila bränslen i våra bilar, exempelvis el eller bränsle från skogsavfall.

Stockholm den 15 januari 2020

Magdalena Andersson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.