Terrorresor

Skriftlig fråga 2013/14:706 av Richard Jomshof (SD)

Richard Jomshof (SD)

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Det cirkulerar i dag en rekryteringsfilm för islamister i Syrien. I filmen framför en stor grupp maskerade män med automatvapen och al-Qaida-flagga ett budskap med muslimska kampsånger i bakgrunden. Det speciella med den här filmen är att den är inspelad av en grupp kallad Svenska Islamkrigare, och att den framförs på svenska. I filmen kan vi bland annat höra en muslimsk man förklara att filmen riktar sig till muslimer i Sverige, samtidigt som han uppmanar dem att resa till Syrien och slå följe med hans islamistgrupp. ”Jihad är obligatoriskt för alla som tror på Allah, obligatoriskt i Sverige och i hela världen”, säger han bland annat.

I Säpos årsrapport om terroristhotet mot Sverige konstateras att islamisterna utgör ett ”potentiellt attentatshot” mot Sverige. Man pekar på kontakter mellan radikala muslimer i Sverige och utländska terroristnätverk. Det stora problemet och den stora risken inträffar när dessa jihadister återvänder, eftersom det primärt är i denna grupp presumtiva terrorister rekryteras.

För Sverigedemokraterna är det mycket enkelt: Utländska medborgare med kopplingar till islamistiska terroristnätverk, eller andra terroristnätverk för den delen, ska utvisas med omedelbar verkan, med ett livstidsförbud att återvända. Vidare vill vi se ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för svenska medborgare med dubbla medborgarskap, och som väljer att åka utomlands för att delta i islamistiska nätverks eller andra terroristnätverks verksamhet.

Med anledning av vad jag här framför undrar jag om justitieministern delar Sverigedemokraternas uppfattning att den som trots avrådan och varning väljer att lämna Sverige för att strida för exempelvis al-Qaida i Syrien, också har mist sin rätt att återvända till Sverige, samt om justitieministern är villig att utreda ett lagförslag i likhet med vad jag här framför, och som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för svenska medborgare med dubbla medborgarskap som väljer att åka utomlands för att delta i islamistiska nätverks eller andra terroristnätverks verksamhet.

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2014-06-25 Överlämnad: 2014-06-25 Anmäld: 2014-06-26 Besvarad: 2014-07-02 Sista svarsdatum: 2014-07-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga