Telias monopolställning

Skriftlig fråga 2000/01:1673 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-11
Anmäld
2001-09-18
Besvarad
2001-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 september

Fråga 2000/01:1673

av Sten Tolgfors (m) till näringsminister Björn Rosengren om Telias monopolställning

De statliga monopolen i Sverige faller ett efter ett, men tyvärr finns fortfarande ett antal situationer kvar i en gråzon mellan statliga monopol och privata aktörer. Ett sådant exempel är Telia. Telia har kvar en marknadsdominerande ställning som byggdes upp under monopoltiden. Telia har ännu monopol på den fasta teleanslutningen för konsumenter, även om samtalen är konkurrensutsatta. Telia ägs fortfarande till ca 70 % av svenska staten.

Hur denna ställning kan missbrukas såg vi prov på när Telia nyligen föreslog chockhöjningar av abonnemangskostnaderna för privatkunder. Huruvida denna höjning är motiverad eller inte är svårt att svara på, eftersom Telia på detta område saknar reell konkurrens. Många har dock reagerat över höjningens storlek.

Fri konkurrens garanterar att företagen inte kan göra ohemula höjningar eftersom de då i sekunden efter skulle slås ut av en konkurrent. Konsumenterna som i dag står maktlösa inför höjningen skulle genast ges ett vapen som chockhöjaren skulle vara maktlös inför, friheten att välja. Staten kan inte med ena handen skapa konkurrens via lagar och med andra handen upphäva den med sitt eget bolag.

Min fråga till näringsministern är därför:

Vad avser näringsministern göra för att statligt ägda företag som Telia inte ska missbruka kvarvarande monopolställning på marknaden?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1673 besvarad av

den 18 september

Svar på fråga 2000/01:1673 om Telias monopolställning

Statsrådet Ulrica Messing

Sten Tolgfors har frågat näringsministern vad han avser göra för att statligt ägda företag som Telia inte ska missbruka kvarvarande monopolställning på marknaden.

Sten Tolgfors fråga berör huvudsakligen konkurrenspolitiken. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det därmed är jag som ska besvara frågan.

Jag vill inleda med att understryka att en fungerande konkurrens är av grundläggande betydelse för konsumenternas möjligheter att göra fria val av produkter och tjänster på marknaden. Eftersom i princip alla svenska hushåll har en telefon, så är det givetvis av stort intresse från konsumentsynpunkt att konkurrensen på telemarknaden fungerar tillfredsställande.

Konkurrenslagen innehåller, efter förebild från EG:s konkurrensregler, förbud mot såväl konkurrensbegränsande samarbete mellan företag som maktmissbruk av dominerande företag. Från förbudet mot missbruk av dominerande ställning finns inga möjligheter till undantag. De sanktioner som lagen uppställer vid överträdelser av förbuden är därtill kännbara. Företag som har missbrukat sin dominerande ställning kan åläggas att betala en s.k. konkurrensskadeavgift som maximalt kan uppgå till 10 % av de inblandade företagens årsomsättning.

Telia har en dominerande marknadsposition, däremot ingen egentlig monopolställning, bl.a. i fråga om fast telefoni och särskilt i fråga om abonnemang. För att stävja tendenser till missbruk har särskild lagstiftning utformats för att reglera prisbildningen på vissa teletjänster. Telelagen stadgar att Telias taxor för fast telefoni ska vara kostnadsbaserade. Sedan årsskiftet 2000/2001 gäller i Sverige en EG-förordning om accessnät som ger möjlighet för Telias konkurrenter att hyra förbindelser i accessnät och att erbjuda egna abonnemang. EG-förordningen stadgar likaledes att avgifterna ska grundas på kostnaderna. Det är Post- och telestyrelsen som är tillsynsmyndighet och ska övervaka så att telelagen och EG-förordningen följs.

Telias senaste höjningar av abonnemangsavgiften för privatkunder faller under den särskilda telelagen och granskas i vederbörlig ordning av Post- och telestyrelsen utifrån gällande regleringar. Som konsument delar jag din oro för de höjda abonnemangspriserna. Jag kommer att följa utvecklingen på telemarknaden och med intresse ta del av myndighetens beslut.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.