Telias köp av Bonnier Broadcasting

Skriftlig fråga 2019/20:598 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-09
Anmäld
2019-12-10
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Telia är ett stort, delstatligt och börsnoterat företag. Många människor möter Telia som kunder för mobiltelefoni eller TV-tjänster. För staten och myndigheter är Telia också en viktig leverantör av kommunikationstjänster.

Telia har lagt ett bud på företaget Bonnier Broadcasting, däribland svenska TV4. Genom affären får staten direkt och indirekt kontroll över merparten av all nyhetsförmedling i nationella etermedier. En sådan medial dominans brukar när det gäller andra länder rendera debatt även i Sverige. I fallet Telia har såväl den tidigare som nuvarande näringsministern uttryck att detta är ett problem.

Nu har EU-kommissionen med vissa förbehåll gett Telia godkännande att fullfölja affären. Därmed ändrar frågan karaktär. Och det som näringsministern ansett vara ett teoretiskt problem blir nu ett praktiskt dito. Då krävs rimligen någon form av agerande om inte talet skulle vara just prat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta med anledning av den mediala dominans staten är på väg att få?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:598 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/031

25

/BSÄ

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:598 av Lars Hjälmered (M)
Telias köp av Bonnier Broadcasting

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta med anledning av den mediala dominans staten är på väg att få.

Den svenska mediemarknaden präglas sedan länge av stark redaktionell integritet och stark oberoende journalistik. Det är också värt att betona att yttrandefrihetsgrundlagen ger ett vidsträckt skydd för den redaktionella friheten för elektroniska medier som tv och beställ-tv. Det är alltid ytterst en ansvarig utgivare som avgör innehållet i en tv-kanal, oavsett ägare. Det svenska systemet för mediereglering är därmed utformat för att staten inte ska kunna ha synpunkter på innehåll eller programverksamhet i tv- eller beställ-tv-tjänster som till exempel TV4.

Den debatt som uppstått kring publicistiskt oberoende är viktig att ta på allvar. Staten äger inte public service-kanalerna. SR, SVT och UR är stiftelseägda med ett uppdrag som är beslutat av riksdagen. Staten är inte heller majoritetsägare i Telia Company AB som ägare av TV4 AB.

Telia Company AB har meddelat att de vidtar åtgärder för att den journalistiska verksamheten fortsatt ska vara oberoende gentemot ägare, styrelse och ledning. Det nya affärsområdet för tv blir en separat enhet inom Telia Company AB med en ansvarig utgivare, precis som idag. Telia Company ABs rutiner för etik och regelefterlevnad utvidgas så att de även inkluderar det publicistiska oberoendet.

Vi kommer att följa debatten och den uppkomna situationen noggrant.

Stockholm den 17 december 2019

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.